Nederland

Schiphol: extra maatregelen om uitstoot naar nul te brengen in 2030

14 februari 2020 14:27 Aangepast: 14 mei 2020 20:54
Schiphol wil met nieuwe maatregelen sneller de uitstoot terug te brengen. Beeld © ANP

Schiphol Groep gaat extra maatregelen nemen om zijn doelstelling te halen van nul stikstofuitstoot in 2030. Ook de uitstoot van CO2 en fijnstof moet in tien jaar tijd naar nul. Het gaat om de uitstoot van de luchthavens zelf, dus niet die van het vliegverkeer.

Schiphol Groep, dat ook de luchthavens van Eindhoven en Rotterdam-Den Haag omvat, kondigde de extra maatregelen vandaag aan tijdens de presentatie van de jaarcijfers.

De aanleiding was een advies van de commissie-Remkes aan het kabinet. Volgens de stikstofcommissie zou de luchtvaartsector in Nederland alleen verder mogen groeien als het de stikstofuitstoot kan terugdringen.

Door de nieuwe maatregelen hoopt Schiphol eerder aan de doelstelling te kunnen voldoen, hoeveel eerder, dat weet de luchthaven niet te zeggen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Advies aan kabinet: 'Luchtvaart kan alleen groeien als stikstofuitstoot daalt'

Laadpunten, pushbacktrucks

Schiphol wil laadpunten installeren voor hybride vrachtwagens en het koelen van vrachtwagens. Daarnaast wil het bij elke gate walstroom installeren, zodat toestellen hun motoren niet meer hoeven te laten draaien om elektriciteit te hebben als zij stilstaan. Inmiddels zijn 73 van de circa 130 gates van Schiphol uitgerust met walstroom.

Verder komen er zogeheten pushbacktrucks op elektriciteit of waterstof. Dit zijn de voertuigen die vliegtuigen wegduwen van de gate als zij willen opstijgen. Vliegtuigen kunnen zelf niet achteruit rijden. De bestaande pushbacktrucks rijden op diesel.

Elektrische bussen

Eerder was al bekendgemaakt dat Schiphol meer elektrische bussen wil inzetten, vliegtuigen elektrisch wil laten taxiën en wil zorgen voor meer elektrisch openbaar vervoer van en naar de luchthaven.

Eind volgend jaar zullen vrijwel alle openbaarvervoerbussen die Schiphol aandoen elektrisch zijn, dat geldt ook voor bijna alle bussen die reizigers vervoeren van de gates naar de vliegtuigen en vice versa.

Schiphol heeft zelf geen vliegtuigen, maar stimuleert luchtvaartmaatschappijen om met stillere en schonere vliegtuigen te vliegen. Het doel is CO2-vrije luchtvaart in 2050.

Wil meer vluchten

Schiphol wil verder groeien naar 540.000 vluchten per jaar. Nu ligt het maximum op 500.000 per jaar. Topman Dick Benschop roept de politiek op dit jaar een besluit hierover te nemen. 

Om verder te kunnen groeien moet het luchthavenbedrijf ook vluchten kunnen verplaatsen naar Lelystad Airport, zodat er ruimte ontstaat op Schiphol. Ook over de opening van dat vliegveld moet de politiek een besluit nemen. Volgens de commissie-Remkes kan Lelystad Airport alleen open als de luchtvaartsector minder stikstof gaat uitstoten.

Milieuorganisatie Greenpeace is kritisch over de plannen van Schiphol en vindt dat het uitstootprobleem eenvoudig opgelost kan worden door minder te vliegen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tegenvaller voor kabinet: veehouderij stoot meer stikstof uit dan gedacht

Relatief klein aandeel in stikstofuitstoot

De luchtvaart is weliswaar een van de grootste vervuilers als het gaat om de uitstoot van CO2 en fijnstof, maar qua stikstofuitstoot speelt de sector een kleinere rol.

De luchtvaart stoot in Nederland volgens de Commissie Remkes tussen de 0,7 en 1,1 procent uit van de totale stikstofuitstoot. Ter vergelijking: het wegverkeer is goed voor 6,1 procent.

Hogere omzet en winst

De omzet van Schiphol Groep steeg in 2019 met 7 procent tot 1,6 miljard euro. Dat komt vooral door hogere havengelden, parkeergelden en andere inkomsten, bijvoorbeeld uit winkels. De nettowinst steeg van 279 miljoen tot 355 miljoen euro. Daarvan wordt 151 miljoen euro uitgekeerd aan de aandeelhouders.

Het aantal passagiers op Schiphol steeg in hetzelfde jaar met 0,9 procent tot 71,7 miljoen passagiers, ofschoon het aantal starts en landingen met 0,5 procent daalde tot een kleine 497.000. Bij vracht was er een daling van 8,5 procent tot bijna 1,6 miljoen ton.

De grootste aandeelhouder in Schiphol Groep is het Rijk, met een belang van bijna 70 procent. Andere aandeelhouders zijn de gemeente Amsterdam (20 procent), Groupe ADP, het moederbedrijf van de luchthavens van Parijs, (8 procent) en de gemeente Rotterdam (ruim 2 procent).

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore