Ga naar de inhoud
'Historisch besluit'

Gemeenteraad Amsterdam wil totaalverbod vuurwerk

Vuurwerk in Amsterdam. Beeld © ANP

Na Rotterdam wordt Amsterdam waarschijnlijk de tweede grote stad van Nederland waar een algeheel vuurwerkverbod gaat gelden. Een meerderheid in de gemeenteraad wil nog vóór de komende jaarwisseling een totaalverbod op het afsteken van consumentenvuurwerk.

Alleen zogenoemd schertsvuurwerk, zoals sterretjes, mag dan nog worden afgestoken.

Dierenleed besparen

Een motie van de lokale Partij voor de Dieren (PvdD) werd gesteund door alle fracties, behalve Forum voor Democratie en het CDA. Fractievoorzitter Johnas van Lammeren van de PvdD spreekt van 'een historisch besluit'. "Hiermee voorkomen we overlast en milieuvervuiling en bereiken we meer veiligheid voor onze hulpverleners, betere luchtkwaliteit en besparen we veel dierenleed."

Burgemeester Femke Halsema zei vorige maand te hopen dat er een landelijk verkoop- en distributieverbod van vuurwerk komt. Zolang dat er niet is, kan iedereen volgens haar overal vuurwerk kopen en ontstaan grote risico's voor politie en andere handhavers.

Vuurwerkverbod? Deze mensen vinden daar wel wat van

01:27
Het lijkt erop dat we op een keerpunt staan in de discussie over een vuurwerkverbod na deze jaarwisseling. ''Het is niet leuk meer."
Burgemeester
Lees ook:
Burgemeester Aboutaleb blij met toekomstig vuurwerkverbod in Rotterdam