Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Nederland

Waterschappen heffen fors meer belasting, Delfland opnieuw de duurste

14 februari 2020 06:09 Aangepast: 14 februari 2020 10:32
Het Hoogheemraadschap van Delfland en de gemeente Westland onderzoeken of sportvelden van natuurgras geschikt zijn voor waterberging. Beeld © ANP

De gemiddelde waterschapsbelasting gaat dit jaar in Nederland met 4,6 procent omhoog. Sinds 2009 was de stijging niet zo sterk, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het CBS analyseerde de begrotingscijfers van de 21 waterschappen in Nederland en kwam tot de conclusie dat zij dit jaar gezamenlijk ruim 3 miljard euro verwachten te innen. Van dat geld moeten zij het land beschermen tegen wateroverlast - of uitdroging - en zorgen voor een goede kwaliteit van het oppervlaktewater door afvalwater te zuiveren.

Voor deze twee taken heffen de waterschappen apart belastingen. Beide heffingen stijgen in 2020 sneller dan in elk ander jaar sinds de invoering van het huidige belastingstelsel in 2009.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

VEH: Huishoudens betalen onredelijk veel waterschapsbelasting

Delfland duurste waterschap

Omdat elk waterschap zijn eigen belasting vaststelt, verschillen de tarieven in Nederland. Het Hoogheemraadschap van Delfland, dat onder meer Den Haag en het Westland omvat, is net als in voorgaande jaren het duurst. Een gemiddeld huishouden moet daar 462 euro aan waterheffingen betalen en een gemiddeld boerenbedrijf 7631 euro.

Ter vergelijking: inwoners van onder meer Tilburg en Eindhoven zijn het goedkoopst uit. Zij moeten dit jaar 244 euro overmaken aan Waterschap De Dommel. Voor boerenbedrijven is Waterschap Vallei en Veluwe, in het oosten van Utrecht en het noorden van Gelderland, het goedkoopst. Zij zijn dit jaar 2339 euro kwijt.

We hebben in Delfland nu eenmaal veel te beschermen

Dure zuiveringsinstallatie

De hoge kosten in Delfland hangen samen met de geografie van het gebied, zegt een woordvoerder. Het is dichtbevolkt, dichtbebouwd en laaggelegen, met ook nog eens veel economische activiteit zoals glastuinbouw. "We hebben nu eenmaal veel te beschermen."

Rond de eeuwwisseling had de regio te maken met veel wateroverlast. Het waterschap heeft toen geïnvesteerd in nieuwe gemalen, kanalen en waterbergingen. Die kosten hebben de heffingen in het gebied jarenlang omhooggeduwd

Zo'n tien jaar geleden kwam daar nog eens een dure waterzuiveringsinstallatie bij. Na langdurig regionaal overleg kwam die terecht op een plek ver van zee. Daar zou de installatie niet in de weg zitten van woningbouw of bedrijvigheid, bijvoorbeeld in Den Haag.

Als gevolg zijn de kosten van de installatie hoog, want de centrale loost het gezuiverde water op zee. "We moeten het afvalwater uit Den Haag eerst landinwaarts pompen, om het vervolgens weer naar zee te pompen. Dat pompstelsel moesten we aanleggen in een dichtbebouwd gebied, dus dat is heel prijzig geworden", aldus de woordvoerder.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minister van Nieuwenhuizen wil meer geld voor aanpak wateroverlast

Limburg grootste stijger

Ze wil nog wel even gezegd hebben dat de tarieven in Delfland het minst stijgen van alle waterschappen. "In dat lijstje staan we tenminste onderaan." Delfland verhoogt de watersysteembelasting met 0,9 procent en de zuiverings- en verontreinigingsheffing met 1,6 procent, blijkt uit de CBS-cijfers. 

Het waterschap Limburg voert de grootste verhoging door van de systeemheffing, namelijk 15,7 procent. Hollandse Delta, het waterschap dat de voormalige Zuid-Hollandse eilanden omvat, verhoogt de zuiveringsbelasting met 10,8 procent.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore