'Dat is best wel vreemd'

Blijdorp komt met veganistisch vissenvoer

13 februari 2020 14:33 Aangepast: 13 februari 2020 14:42
Dory, uit de animatiefilm Finding Nemo, kan als doktersvis het voer ook eten. Beeld © iStock

Je staat er misschien niet bij stil, maar in de hele wereld krijgen vissen die in aquaria leven voer met dierlijke ingrediënten. Ze eten vaak hun eigen soort. Dit kan anders, dacht Diergaarde Blijdorp. Ze ontwikkelden een eigen vissenvoer.

Vissenvoer bestaat vaak voor een deel uit dierlijke bestanddelen, zoals vismeel. Hierdoor zijn plantenetende vissen eigenlijk kannibalen omdat ze de resten van andere vissen eten. 

Het wordt nog gekker: andere onderdelen van het vissenvoer komen niet eens uit de zee, maar van het land. Het gaat hier om bijvoorbeeld mais, soja of graan. De dierentuin legt uit dat dit 'onnatuurlijke' voer vermoedelijk de oorzaak is van verschillende visziekten. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Een van de grootste zoetwatervissen na 200 miljoen jaar uitgestorven

In het nieuwe voedsel dat Diergaarde Blijdorp ontwikkelde, zitten uitsluitend plantaardige producten uit de zee. Verzorgers smeren het voer in vloeibare vorm uit op kunstmatige koralen van het Oceanium, zodat vissen het eraf kunnen 'grazen', zoals in onderstaande tweet te zien is. 

Geschikt voor

Het ontwikkelde voer is onder meer geschikt voor argusvissen, wimpelvissen en doktersvissen. Dory, uit de animatiefilm Finding Nemo, kan als doktersvis het voer dus ook eten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deze dieren hebben 'dringend hulp' nodig na bosbranden Australië

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore