Marengo-strafdossier

Opnieuw blunder OM: voor derde keer foto's kroongetuige Nabil B. in strafdossier.

13 februari 2020 12:55 Aangepast: 13 februari 2020 13:07
Acht verdachten die terechtstaan voor betrokkenheid bij meerdere liquidaties. Nabil B. staat hier niet op omdat zijn identiteit geheim wordt gehouden. Beeld © ANP

In een nieuwe versie van het Marengo-strafdossier zijn opnieuw foto’s van kroongetuige Nabil B. opgenomen. De fout is gemaakt bij het samenstellen van een digitaal bestand.

Dat meldt het Openbaar Ministerie. Het zijn dezelfde foto's die al twee keer eerder in het dossier terechtkwamen. Het OM heeft rechtbank en verdediging gevraagd de cd-rom waarop de foto's staan om 'te ruilen voor een geschoond exemplaar'.

Werkwijze verbeteren

Het Landelijk Parket zegt de fout hoog op te nemen en te onderzoeken hoe die heeft kunnen gebeuren. Er wordt gekeken hoe de werkwijze rond het samenstellen van (digitale) strafdossiers verbeterd kan worden.

Waar gaat liquidatiezaak met Nabil B. om? Dit is wat je moet weten

Het is een van de grootste liquidatiezaken van Nederland: het Marengo-proces. Vanochtend werd de advocaat van kroongetuige Nabil B. vermoord. Eerder werd ook zijn broer al in koelen bloede doodgeschoten. Dit speelt er tijdens de liquidatiezaak.

Op scherm in perszaal

Het is al de derde keer dat het fout gaat met foto's van de kroongetuige in het proces waarin ook topcrimineel Ridouan Taghi terechtstaat.

Dezelfde foto's van Nabil B. kwamen al tweemaal in het dossier terecht. Na de tweede keer zei het landelijk Parket tegen RTL Nieuws dat het 'duidelijk een fout had gemaakt'. "Dat vinden we heel vervelend. Aan alle procespartijen plus de rechtbank hebben we excuses gemaakt."

Ook de rechtbank ging trouwens een keer de fout in: die liet per ongeluk de kroongetuige een korte tijd zien op een scherm in de perszaal tijdens het proces.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Fout rechtbank: kroongetuige Nabil B. bijna minuut in beeld

Broer en advocaat vermoord

Kort nadat bekend was geworden dat B. kroongetuige was, werd zijn onschuldige broer doodgeschoten. Nabil B. raakte niet alleen zijn broer kwijt, maar ook zijn advocaat Derk Wiersum. De raadsman werd op 18 september vorig jaar op brute wijze om het leven gebracht. Het onderzoek naar de moord loopt nog.

Verdachte moord Wiersum: 'Verschrikkelijk voor zijn vrouw en kinderen’

Verdachte Giërmo B. zegt in de rechtbank dat hij het vreselijk vindt wat er is gebeurd met advocaat Derk Wiersum. Maar hij ontkent alle betrokkenheid bij de liquidatie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore