20 milliliter regen

Zondag wordt een gure lentedag, maar storm Dennis trekt aan ons voorbij

13 februari 2020 13:04 Aangepast: 13 februari 2020 13:09
Er worden krachtige windstoten en regen verwacht. Beeld © ANP

Storm Ciara ligt nog maar net, of een nieuwe storm kondigt zich al aan. Storm Dennis komt zondag langs, maar trekt waarschijnlijk niet met volle kracht over Nederland.

Dit betekent niet dat we er niets van merken, zegt Buienradar-meteoroloog Marc de Jong. Wanneer de kern van de storm over Schotland trekt, voelen wij het ook, maar niet in dezelfde mate.

Bakken vol regen

"Het gaat wel waaien, maar windkracht 9 halen we waarschijnlijk niet. We krijgen vooral regen." Bakken vol, en dan overdrijft De Jong niet: "Het kan zondagmiddag en in de avond wel tot 20 millimeter gaan regenen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ciara is gaan liggen, maar storm Dennis ligt al op de loer

Dennis zal zondag het noorden van Ierland en Schotland teisteren met zware windstoten. Zoals gezegd blijft windkracht 9 uit in Nederland, en code oranje gaat het ook niet worden. 

Toch spreken we van 'storm Dennis'. "Wanneer in Ierland, Groot-Brittannië of Nederland code oranje wordt afgegeven vanwege harde wind, is er sprake van een storm die een naam krijgt", licht De Jong toe. 

Waarom stormen namen krijgen en kleurcodes

Waarom krijgt een storm een naam? Maurice Middendorp van Buienradar legt het je uit.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Voor het eerst kreeg een storm een naam, maar waarom eigenlijk?

Ondanks het verwachte gure weer, wordt het niet koud. Met gemiddeld 15 graden is het zondag de eerste officiële lentedag van het jaar. "Toch zal het niet zo aanvoelen door de wind en de regen", zegt De Jong. 

De aanloop

Het weer vandaag is onstuimig met geregeld winterse buien. Pas komende nacht gaat de wind wat meer liggen. "Het wordt vrijdag nog geen lenteweer, maar wel een droge Valentijn met minder wind en weinig zon." Zaterdag loopt de temperatuur langzaam op tot 13 graden in De Bilt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Storm Ciara ook goed nieuws: strandjutters grijpen hun kans

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore