Geen volledige ontruiming

Brief in Leusden bevatte explosieven, is onschadelijk gemaakt door EOD

13 februari 2020 09:22 Aangepast: 13 februari 2020 10:53
Politie bij het Unisys-filiaal in Leusden waar een bombrief werd gevonden.

Ook vandaag heeft de politie weer een verdachte brief aangetroffen, ditmaal in Leusden. De brief werd gevonden bij het bedrijf Unisys in de Utrechtse gemeente. 

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie heeft de brief inmiddels onschadelijk gemaakt en bevestigt dat het om een bombrief gaat. Er wordt gekeken of er een verband bestaat tussen eerdere bombrieven in Amsterdam en Kerkrade. Volgens de politie zag de brief er wel hetzelfde uit als die van gisteren.

De verdachte brief werd gevonden door medewerkers. Die hebben hem niet geopend, meldt de politie. "Zij hebben ons gebeld en daarna zijn we uitgerukt", zegt een woordvoerder tegen RTL Nieuws. "De medewerkers hebben goed gehandeld door verder van de brief af te blijven. Wij raden iedereen die een verdachte brief vindt, het ook zo aan te pakken." 

Bombrief of niet

Het was niet nodig om bij het onklaar maken van het explosief het hele bedrijf aan de Storkstraat  volledig te ontruimen. Wel waren uit voorzorg brandweer- en ambulancepersoneel aanwezig.

Unisys wil nog geen commentaar geven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Tijdlijn: hier werden de bombrieven tot nu toe bezorgd

Bombrieven Amsterdam en Kerkrade

Gisteren ontploften bij een filiaal van de ABN Amro in Amsterdam en het bedrijf Ricoh in Kerkrade twee bombrieven. Die maakten een sissend geluid en kwamen met een lichte knal tot ontploffing toen ze werden weggegooid.

De afzender eiste een onbekend bedrag aan bitcoins, anders zou hij meer bombrieven sturen. Of deze afzender ook achter het verdachte pakketje in Leusden zit, is nog niet duidelijk.

Eerste beelden van ontplofte bombrief in Kerkrade: politie doet onderzoek

Gisteren ontplofte in Kerkrade een bombrief. Bekijk hier hoe experts het explosief onderzochten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore