Miljoenensteun

Wakker Dier: 'Perverse vleessubsidies EU moeten stoppen'

13 februari 2020 07:56 Aangepast: 13 februari 2020 07:59
Archieffoto. Beeld © Getty

Er moet een eind komen aan de miljoenensteun die de Europese Unie geeft aan reclamecampagnes voor vlees. Dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier wil dat EU-vicevoorzitter Frans Timmermans in actie komt.

"Dit zijn perverse subsidies", zegt Anne Hilhorst van de organisatie. "Het ene subsidiepotje bestrijdt het andere en nationaal beleid staat hier recht tegenover Europees beleid. Nederland kan en moet veel strenger zijn op Europese subsidies."

Vlees eten ontmoedigen

Het EU-subsidiebeleid is volgens de organisatie verouderd en staat haaks op het Nederlandse beleid om het eten van vlees te ontmoedigen. Volgens Wakker Dier ging er sinds 2017 zo'n 60 miljoen euro naar de promotie van allerlei soorten vlees. 

In november kreeg de Europese pluimveeverwerkende industrie nog een EU-subsidie van 4,4 miljoen euro. Doel van deze campagne, die dit jaar begint en twee jaar zal lopen in zes EU-landen waaronder Nederland, is om meer mensen aan te zetten om kip te eten.

Kies alternatieven

Het Nederlandse beleid is er nou net op gericht om, mede vanwege de gezondheidseffecten, over te gaan op het minder eten van vlees, zegt Wakker Dier.

De organisatie wijst op de campagne Er is meer dan vlees van het Voedingscentrum. Hetzelfde geldt voor de klimaatcampagne Iedereen doet wat, waarin de consument wordt gestimuleerd vaker alternatieven voor vlees te kiezen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Mee met de hype: vleesbedrijven gaan op de vegetarische toer

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore