Ga naar de inhoud
'Grote bedragen'

Rekenfout klimaatplan: vergroening huizen stuk duurder dan voorgespiegeld

Archieffoto.

De kosten om huizen te vergroenen vallen een stuk hoger uit dan het kabinet heeft ingeschat. Dat komt doordat het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) de kosten verkeerd heeft berekend.

Uit navraag van het AD blijkt dat het PBL niet alle kostenposten heeft meegenomen in haar doorrekening. Vorig jaar berekende het bureau wat de nationale kosten zijn voor de maatregelen in het Klimaatakkoord. Tot 2030 moeten onder meer anderhalf miljoen huizen beter geïsoleerd worden en van het gas af. Het zou woningcorporaties honderden miljoenen euro's kosten. 

Kosten te laag ingeschat

Volgens Aedes, de koepel van woningcorporaties, had het PBL de kosten te laag ingeschat. Rekenaars van het PBL gingen daarop in overleg met Aedes. Nu blijkt dat niet alle kosten zijn meegenomen. De misrekening wordt erkend door het PBL.  

Huizenprijzen
Lees ook:
Huizenprijzen naar recordhoogte – zo duur zijn de woningen in jouw gemeente

Het PBL heeft onder meer geen rekening gehouden met extra kosten die aannemers bij een verbouwing rekenen voor winst en risico. "Dat hebben wij niet meegenomen", zegt PBL-onderzoeker Nico Hoogervorst, 'terwijl dat wél relevant is'. Ook stijgende kosten voor architecten, constructeurs en installatieadviseurs zijn niet meegerekend. 

Verder is het rentepercentage op geldleningen aan corporaties voor verduurzaming te laag ingeschat door het PBL.

'Gaat om grote bedragen'

Ook de gestegen bouwkosten spelen een rol. "We hadden vorig jaar nog niet voorzien dat die zo hard zouden stijgen", zegt Hoogervorst. "Bij volgende ramingen zullen die cijfers geactualiseerd zijn."

Volgens Aedes zijn de kosten voor vergroening van de woningen zo'n 40 tot 50 procent hoger dan in de doorrekening van het PBL. Volgens Hoogervorst klopt dat niet. Hoeveel de rekenaars van het PBL er precies naast zitten, kan hij nog niet zeggen. "Het gaat wel om grote bedragen."

CO2-uitstoot
Lees ook:
CO2-uitstoot stabiel door groei hernieuwbare energie in rijke landen