Bijdrage Forum-leider

Geen 4 uur: Baudet na anderhalf uur uitgepraat tijdens CETA-debat

13 februari 2020 00:43 Aangepast: 13 februari 2020 00:56
Thierry Baudet in de Tweede Kamer.

Forum-leider Thierry Baudet vroeg gisteren liefst 240 minuten spreektijd aan voor het debat over CETA, het handelsverdrag tussen de EU en Canada. De Tweede Kamer zette zich schrap, maar wat bleek: na anderhalf uur was Baudet al uitgepraat.

De Forum-leider beloofde zijn spreektijd vooraf 'geheel inhoudelijk' in te zullen vullen. Toen hij gisteravond aan het woord kwam, begon hij te praten over de geschiedenis en de totstandkoming van het CETA-verdrag, waar Forum een uitgesproken tegenstander van is. Het had de opmaat moeten zijn naar een betoog van vier uur, maar zo ver kwam het dus niet. 

Vandaag verder 

Mede door de lange spreektijd die Baudet had aangevraagd, stemde een meerderheid van de Kamer ermee in dat minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel pas vandaag de vragen van de Kamer zal beantwoorden. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Baudet vraagt 4 uur spreektijd aan voor debat over CETA-verdrag

De hele dag en avond werd gesproken over het handelsverdrag met Canada. Door CETA worden vrijwel alle importheffingen tussen Canada en de EU afgeschaft. Nederland zou het eerste land kunnen zijn dat het verdrag verwerpt. Volgens minister Kaag is dat 'onbestaanbaar'.

Instemming met verdrag

Of een meerderheid van de Tweede Kamer instemt met het verdrag, hangt af van de ChristenUnie. Kamerlid Joël Voordewind zei tijdens het debat dat het verdrag een 'stevig dilemma' vormt voor zijn fractie, maar deed wel een handreiking naar het kabinet. De partij wil een 'inspanningsverplichting' van het kabinet over onder meer het behouden van Europese standaarden, bijvoorbeeld op gebied van voedselveiligheid.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

CETA-debat: ChristenUnie wil 'waarborgen', geen recordbijdrage Baudet

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore