Gemeenten weigeren

Overbelast COA zoekt gymzalen en evenementenhallen voor asielzoekers

12 februari 2020 21:50

Het tekort aan opvangplekken voor asielzoekers is zo nijpend dat mensen mogelijk in gymzalen, sporthallen en evenementenzalen moeten worden ondergebracht. De opvang zit vol, meldt het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).

Er zijn 1800 extra plekken nodig, schrijft verantwoordelijk staatssecretaris Ankie Broekers-Knol aan de Tweede Kamer.

'Instroom stijgt, uitstroom stagneert'

Dat er meer plekken nodig zijn heeft twee oorzaken, legt politiek verslaggever Floor Bremer uit. "Het aantal instromers stijgt iets, terwijl aan de andere kant de uitstroom uit de asielzoekerscentra stagneert."  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Herkomstlanden weigerden duizenden keren ongewenste asielzoekers'

Voor asielzoekers die mogen blijven zijn er nauwelijks huizen, waardoor ze noodgedwongen in asielzoekerscentra moeten blijven en tegelijkertijd verloopt ook het uitzetten van afgewezen asielzoekers moeizaam. 

Duinrell

Een aantal gemeenten dat de afgelopen jaren asielzoekers opving, is nog niet bereid gevonden om onderdak te blijven bieden. En de bijna duizend extra plekken in recreatiepark Duinrell vervallen eind maart.

"Opvang in reguliere locaties verdient nadrukkelijk de voorkeur boven het gebruik van evenementenhallen", laat het COA weten. Het hoopt gemeenten zover te krijgen extra plaats te realiseren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

COA: 'Verspreid azc's beter over het land, vaker in het westen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore