Ga naar de inhoud
Alaaf

Jaren 20-stijl en foute pakken: dit trekken we aan met carnaval

Klanten zoeken een kostuum in de carnavalswinkel 't Mooswief in Maastricht Beeld © ANP

Onder de rivieren kun je er niet omheen: carnaval komt eraan. Dit jaar lijken Netflixseries, foute pakken en dierenprints hun stempel te gaan drukken op de outfits.

Van Kielegat tot Kruikenstad, overal vieren ze carnaval anders. Maar alle carnavalssteden hebben één ding gemeen: prachtige uitdossingen. Voor feestwinkels is het elk jaar weer de sport om zo goed mogelijk in te spelen op de trends, want ze moeten hun pakken vaak al maanden van tevoren inkopen. Nu het bijna carnaval is, zien ze of ze gelijk hebben gekregen.

P.W. Hoofs, Den Bosch

Populairst: tijgerprint, trainingspakken en bontjassen

Met 3000 vierkante meter is dit één van de grootste carnavalswinkels van Nederland. Bedrijfsleider Astrid Hoofs weet ook niet waar de trend precies vandaan komt, maar als ze nu door de winkel loopt ziet ze mensen vooral 'foute' kleding proberen.

"Ik zie veel tijgerprintpakken, trainingspakken, kettingen en gekke jassen", zegt ze. Vooral bij mannen slaan foute jassen aan. Ook disco en glitter komt veel voorbij. Om aan de vraag van foute kleding te voldoen hebben ze dit jaar zelfs speciaal panterbroeken laten maken. De grootste trend die Astrid ziet, is dat mensen steeds minder als iets verkleed gaan, zoals een sprookjesfiguur, maar dat ze zich vooral mooi en gek willen aankleden.

Wel ziet ze sinds een paar jaar dat mensen zich verkleden als figuren uit populaire series. Dit jaar ziet ze vooral veel Peaky Blinders-outfits, en in mindere mate Casa de Papel-pakken.

"Mensen kleden zich veel in jaren 20-stijl. Mannen in blazers, vrouwen in Charlestonjurkjes en parelkettingen", zegt Astrid. "Maar fout gaat nog veel harder, mensen vinden dat gewoon leuk."

Politie
Lees ook:
Politie waarschuwt voor vals geld met carnaval, mogelijk via AliExpress gekocht

't Mooswief, Maastricht

Populairst: jaren 80 kleding

In Zuid-Limburg maken ze de pekskes vooral zelf. Daarom verkopen ze bij deze winkel naast kostuums ook veel stoffen, maskers, pruiken en accessoires. "Hier in het zuiden is zelf iets maken heel belangrijk met carnaval", zegt Chantal Mordang van 't Mooswief. "Al zijn het vaak wel mensen vanaf 40 plus die dat doen, de jeugd koopt vaker kant-en-klare pakjes"

En ook in Limburg slaan jongeren vooral aan op foute kleding, zoals jaren 80 trainingspakken en kettingen. "Alles wat in de jaren 80 in was, is nu gewoon fout. Vroeger was je de blits als je dit droeg, nu ligt het hier", lacht Chantal. Daarnaast verkopen tutu-rokken en steampunk (fantasy/fictie-outfits) het hele jaar goed, en ook met carnaval.

Veel mensen denken bij carnaval ook vaak aan grappen over politiek of actualiteit, maar dat merkt Chantal in haar winkel helemaal niet. "We hebben wel pakken van Trump, maar die worden niet veel verkocht", zegt. Ook merkt ze niet veel van discussies die er de laatste jaren zijn geweest over gevoelige onderwerpen als racisme of seksisme. "Dat is hier nooit ter sprake gekomen", zegt ze. "Onder de Limburgers leeft dat niet."

Oordoppen tijdens carnaval: overdreven of noodzaak?

01:54
Carnaval is het feest van het verkleden, bier, en een boel lol, maar ook van dagenlang heel harde muziek. Daarom begonnen ze vorig jaar in Breda een campagne om oordoppen te promoten.

Fopsjop, Breda

Populairst: Peaky Blinders en hoge kwaliteit kostuums

"Je ziet dat mensen steeds meer gaan voor kwaliteit", zegt Toon van Burden van Fopsjop. Zijn winkel bestaat al 70 jaar en dit jaar valt hem echt op dat mensen gaan voor 'het hogere segment'. "Dus geen duizend in dozijn kostuums, maar iets wat mooi is afgewerkt, met allerlei knopen en stoffen."

Dat betekent geen goedkope pakjes, maar degelijke jassen die soms wel meer dan 100 euro kosten. "Dat kan allerlei kleuren en stijlen zijn, zoals een indianenjas, leeuwenjas, clownsjas of cupcake-jas."

Ook Peaky Blinders blijft een 'heel hot item', zegt Toon. Volgens hem lopen een aantal trends al een paar jaar door. Zo ziet hij altijd veel enthousiasme voor Casa de Papel, maar ook voor Mario en Luigi.

Carnavalshit
Lees ook:
Carnavalshit moet seksuele intimidatie tegengaan: 'Ben je oké?'

Carnaval is de tijd van grappen, maar daar zitten volgens Toon wel grenzen aan. Zo zou hij nooit iets verkopen waarmee je het coronavirus belachelijk maakt. "Het is al erg genoeg dat dat virus er is. Dat je daar pakken van gaat verkopen gaat er bij mij niet in." Ook neppistolen en uniformen probeert hij steeds meer te verbannen, omdat het misbruikt kan worden. "Daar hou ik heus wel rekening mee."