Ga naar de inhoud
Bedrag blijft geheim

Motief achter bombrieven Amsterdam en Kerkrade is afpersing, bitcoins geëist

In dit pand in Amsterdam ontplofte vorige week een bombrief. Beeld © ANP

Het motief van de afzender van de bombrieven die vanmorgen in Amsterdam en Kerkrade ontploften, is afpersing. Dat meldt de politie.

Vanochtend ontvingen een ABN Amro-filiaal in Amsterdam en het bedrijf Ricoh in Kerkrade bombrieven. Die ontploften, maar er vielen geen gewonden.

Nieuwe brieven

De afzender van de bombrieven eist een bedrag in bitcoins. Als betaling uitblijft, worden nieuwe brieven met explosieven verstuurd. Om welk bedrag het gaat blijft geheim, omdat bekendmaking volgens de politie het onderzoek kan schaden.

Eerste beelden van ontplofte bombrief in Kerkrade: politie doet onderzoek

01:26
Op deze beelden is de bombrief te zien die is ontploft in een postsorteercentrum in Kerkrade. De brief ging rond 08.30 uur af, een halfuur nadat er een bombrief was ontploft in Amsterdam. Het motief blijkt afpersing te zijn.

Sissende pakketjes

In Kerkrade ontplofte rond 08.30 uur een poststuk in een pand van Ricoh. Een medewerker nam een pakje aan dat er 'heel normaal' uitzag maar dat begon te sissen. Nadat het pakketje was weggegooid, ontplofte het.

Zo'n zelfde scenario voltrok zich ruim een halfuur eerder in Amsterdam. Daar begon een envelop te sissen in een pand van ABN Amro. Nadat een medewerker die had weggegooid, klonk er een lichte explosie.

Bombrieven
Lees meer
Bombrieven Amsterdam en Kerkrade sisten en knalden daarna uit elkaar

Onderzoek EOD

Later vandaag werd er ook een verdachte brief gevonden bij een filiaal van ABN Amro in Maastricht, maar die ontplofte niet. Later bleek het om loos alarm te gaan, in de envelop zat een computermuis.

In alle gevallen kwam de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) ter plaatse om de brieven en de omgeving te onderzoeken.

Waarschuwingen en explosies

Tijdlijn: hier werden bombrieven bezorgd

In de afgelopen weken hebben meerdere bedrijven in Nederland een bombrief gekregen. Wanneer en waar werden al die bom- en waarschuwingsbrieven tot nu toe bezorgd? Bekijk hier de tijdlijn.

Bombrieven
Lees meer
Bombrieven ontploft bij bedrijven in Amsterdam en Kerkrade