Lichte explosies

Bombrieven Amsterdam en Kerkrade sisten en knalden daarna uit elkaar

12 februari 2020 11:20 Aangepast: 12 februari 2020 13:16
Hulpdiensten bij het bedrijf in Kerkrade waar een bombrief werd gevonden. Beeld © ANP

De poststukken die vanmorgen in Kerkrade en Amsterdam ontploften, maakten volgens de politie vlak voor de explosie een sissend geluid. 

In Kerkrade ontplofte een poststuk in een pand van Ricoh. Er waren negen mensen aanwezig toen het gebeurde. Een medewerker nam een pakje aan dat er 'heel normaal' uitzag.

Pakjes weggegooid

Deze medewerker hoorde een sissend geluid en gooide het pakje weg. De aanwezige personeelsleden vluchtten daarop de postkamer uit. Even later was er een lichte explosie.

Reactie Ricoh: Erg ontdaan

In een persverklaring zegt Ricoh 'erg ontdaan' te zijn door het incident. "Op dit moment zijn op locatie de nodige hulpdiensten aanwezig. Wij bieden hen alle ruimte om zo goed mogelijk hun werk te kunnen doen. Onze eerste zorg gaat uit naar onze medewerkers."

"Wij staan in nauw contact met hen om de juiste steun te kunnen bieden. Gelukkig zijn er geen gewonden gevallen, maar de betrokkenen zijn uiteraard erg geschrokken."

Verdikte envelop

In Amsterdam kreeg een medewerker van een postsorteercentrum van ABN Amro een grote, verdikte envelop in handen. Toen het personeelslid die opende, klonk er ook een sissend geluid. 

Daarna gooide ook deze medewerker de envelop weg. Vervolgens klonk een knal, meldt een politiewoordvoerder aan RTL Nieuws.

ABN Amro-baas: 'Ga uit van willekeur'

Kees van Dijkhuizen, bestuursvoorzitter van ABN Amro, zegt geschrokken te zijn van het incident in Amsterdam. "Net zoals een maand geleden in Maastricht, toen ons bedrijf ook doelwit was van een bombrief. Nu is het explosief ook afgegaan. Dat gebeurde blijkbaar bij de behandeling van het poststuk."

Dijkhuizen zegt direct contact te hebben opgenomen met de postkamer. "Daar kreeg ik ook de getroffen medewerker aan de lijn. Ik heb gezegd dat het mij spijt dat een medewerker van onze bank dit overkomt. Hij vertelde met de schrik vrij gekomen te zijn, en dat hij geen letsel heeft opgelopen. Hij maakte een vergelijking met oud en nieuw. Een flinke knal, maar niet meer."

Dijkhuizen zegt dat ABN Amro geen waarschuwing heeft gehad voorafgaand aan het incident en geen reden te hebben om aan te nemen dat deze bombrieven 'specifiek aan ons zijn gericht'. "We zijn namelijk niet het enige getroffen bedrijf vandaag. Ook in Kerkrade werd er eentje gevonden. Ik ga uit van willekeur, maar dat is verder aan de politie."

Zowel in Amsterdam als in Kerkrade raakte niemand gewond. Op beide plekken zijn de explosieven onderzocht door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD).

Bombrieven ontploft in Kerkrade en Amsterdam

Bij postsorteerkamers in Amsterdam en Kerkrade zijn explosies geweest. Het zou gaan om bombrieven.

Reactie bezorgers 

PostNL laat weten dat in samenwerking met de politie wordt bekeken welke extra maatregelen kunnen worden getroffen.

Pakketbezorger DHL zegt al zeer streng op de veiligheid van zijn medewerkers te letten 'in het hele proces van ontvangen tot bezorgen'. "Daar hebben we constant aandacht voor. De explosies van woensdagochtend zet iedereen weer extra op alert."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Bombrieven ontploft bij bedrijven in Amsterdam en Kerkrade

Minister: 'Zorgelijk'

Minister Sander Dekker van Rechtsbescherming vindt het 'zorgelijk' dat er vanochtend twee poststukken zijn ontploft.

"Voor zover we nu kunnen overzien zijn er geen slachtoffers, geen gewonden. Dus dat is fijn", zegt Dekker. "Voor de rest moet de politie onderzoek doen."

Waarschuwingen en explosies

Tijdlijn: hier werden bombrieven bezorgd

In de afgelopen weken hebben meerdere bedrijven in Nederland een bombrief gekregen. Wanneer en waar werden al die bom- en waarschuwingsbrieven tot nu toe bezorgd? Bekijk hier de tijdlijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore