Ga naar de inhoud
Geen gewonden

Bombrieven ontploft bij bedrijven in Amsterdam en Kerkrade

Hulpdiensten bij het bedrijf waar vanmorgen een bombrief ontplofte. Beeld © Track88

In Kerkrade en Amsterdam zijn vanmorgen bombrieven ontploft. In Kerkrade gebeurde dat rond 08.30 uur in een postsorteerbedrijf aan de Wiebachstraat. Er vielen geen gewonden.

Het zou gaan om het bedrijf Ricoh, meldt De Limburger, dat is gespecialiseerd in het digitaliseren van poststukken. 

Het is nog onbekend of er een verband is met de ontploffing eerder vanmorgen in Amsterdam. In een postsorteercentrum van ABN Amro aan de Bolstoen vond daar even voor 08.00 uur eveneens een explosie plaats, bevestigt een woordvoerder van de bank aan RTL Nieuws. 

Heel erg geschrokken

"Er is een bombrief gevonden, en er is een explosie geweest. Gelukkig is er niemand gewond geraakt, maar iedereen die daar aanwezig was, is wel heel erg geschrokken. De politie gaat de zaak nu verder onderzoeken."

Begin januari kreeg een filiaal van de ABN Amro in Maastricht een brief van waarschijnlijk de afzender van de bombrieven die eerder die week naar verschillende bedrijven waren verstuurd. Er zat er geen explosief in de envelop, maar wel een brief, meldde de politie toen.

Hulpdiensten bij de plaats van de explosies:

00:55
De bombrieven ontploften in postsorteerkamers in Amsterdam en Kerkrade. Rond 08.00 uur kwam de eerste melding binnen, vertelt een politiewoordvoerder.

Eerdere bombrieven

Eind december en begin januari werden aan diverse bedrijven bombrieven gestuurd. Het ging om twee hotels, een tankstation en een postsorteercentrum in Amsterdam, een makelaarskantoor in Utrecht, een tankstation en een garage in Rotterdam en een incassobureau in Rotterdam, het CIB.

Deze explosieven gingen niet af, maar hadden volgens de politie zwaar lichamelijk letsel kunnen veroorzaken. De politie houdt er rekening mee dat alle brieven van dezelfde afzender zijn en onderzoekt alle scenario's, waaronder ook afpersing.

Waarschuwingen en explosies

Tijdlijn: hier werden bombrieven bezorgd

In de afgelopen weken hebben meerdere bedrijven in Nederland een bombrief gekregen. Wanneer en waar werden al die bom- en waarschuwingsbrieven tot nu toe bezorgd? Bekijk hier de tijdlijn.

Politie Amsterdam leidt onderzoek

De Amsterdamse politie leidt het onderzoek naar alle bombrieven, meldt een woordvoerder aan RTL Nieuws. Dat komt omdat de meeste bombrieven in de hoofdstad zijn gevonden.

"We werken wel nauw samen met andere rechercheafdelingen in het land", zegt hij. "Of er een verband is tussen de bombrieven in Amsterdam en Kerkrade en of het om één afzender gaat, moet uit onderzoek blijken."

"Tot nu toe hebben we geen link naar de dader", zegt de woordvoerder. We hebben ook geen idee van het motief achter de bombrieven.  Door de ontploffing van vandaag krijgt het onderzoek een nieuwe impuls."

NCTV alert

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid zegt de situatie rond de explosies in Amsterdam en Kerkrade in de gaten te houden.

Het is in eerste instantie aan de politie, benadrukt de NCTV.

Politie
Lees meer
Politie deelt foto van bombrief: zo zien ze eruit