Tot 30 euro

Passagiers Transavia gaan betalen voor handbagage

12 februari 2020 01:33 Aangepast: 12 februari 2020 14:23
Passagiers stappen uit een toestel van Transavia.

Reizigers van Transavia die zeker willen zijn dat ze hun handbagage ook echt bij zich mogen houden tijdens de vlucht, moeten daar vanaf maart voor betalen. Het bedrag kan oplopen tot 30 euro per retourvlucht.

Wie niet betaalt, loopt het risico dat de bagage mee moet in het ruim. Daarover heeft de maatschappij gisteren haar reispartners ingelicht.

Transavia is de eerste Nederlandse maatschappij die de regeling invoert. Klanten van Ryanair en Wizzair moesten bijvoorbeeld al langer bijbetalen. "Als onze passagiers zeker willen zijn dat hun rolkoffer of rugzak in de cabine meegaat, kost dat 10 tot 30 euro per retourvlucht extra", zegt een woordvoerster van Transavia in De Telegraaf

Handtas of laptop wel gratis

Alleen kleinere bagage - een handtas of een laptop, bijvoorbeeld - mag voortaan nog kosteloos mee aan boord. "Als reizigers toch gratis hun grotere stukken handbagage aan boord bij zich willen houden, is de kans groot dat ze alsnog het ruim in gaan, want de plek in bagagebakken bij zitplaatsen is beperkt", aldus de woordvoerster. 

Hoe houd je cabine koest?

Een gillende vrouw aan boord van de paniekvlucht uit Madrid eerder deze week, heeft voor flink wat angst gezorgd bij haar medepassagiers. Eén zo'n gillend persoon in een vliegtuig heeft een enorme impact op de gemoedstoestand van de andere passagiers.

Met de nieuwe richtlijnen zegt Transavia irritaties bij de gate over wie wel of niet wordt doorgelaten te willen voorkomen. Om het inchecken van bagage te vermijden nemen reizigers vaak grote handbagage mee. Die overschrijdt vaak de maximaal toegestane afmetingen. 

'Vol is vol'

"Wie bijbetaalt voor handbagage, krijgt ook prioriteit bij het instappen, zodat er altijd genoeg ruimte is in de bagagebakken boven je stoel. Het gaat maar om een beperkt aantal toegestane reserveringen. Vol is vol, net als bij voorkeursstoelen", zegt de woordvoerster van de luchtvaartmaatschappij. 

Volgens Transavia zijn de bagagevakken van een Boeing 737 al vol als de helft van de passagiers een rolkoffer of rugzak opbergt.

Miniatuurvoorbeeld
Meer van RTL Z

7 vragen over het meenemen van handbagage bij prijsvechters

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van