Brief uitleveringsverdrag

'Grapperhaus open voor gesprek in zaak-Poch'

12 februari 2020 00:02 Aangepast: 12 februari 2020 07:45
Julio Poch (midden) met zijn advocaten Geert Jan Knoops en Carry Knoops. Beeld © ANP

Minister van Justitie Ferd Grapperhaus is bereid om in gesprek te gaan met Julio Poch en zijn advocaten om tot een regeling te komen met de Argentijns-Nederlandse piloot. Dat maakten de advocaten van Poch, Geert-Jan en Carry Knoops, bekend bij Jinek.

De twee zeiden niet hoe die regeling eruit zou moeten komen te zien. In dat geval zou een eventuele rechtszaak niet nodig hoeven zijn.

Maandag kwam een brief naar buiten met bewijs dat Nederland "bewust het bestaande uitleveringsverdrag met Argentinië heeft omzeild". Nederland heeft dat eerder ontkend. "Dat de minister nu naar buiten komt met dit nieuws is belangrijk voor ons", zei Poch, die een schadevergoeding eist.

Geert-Jan Knoops: 'Dit is het bewijs dat we al jaren zoeken.'

Maandag kwam een brief naar buiten waaruit blijkt dat Nederland bewust het bestaande uitleveringsverdrag met Argentinië in de zaak rondom Julio Poch heeft omzeild. De advocaten van Poch reageren op het nieuws.

Een woordvoerder van Grapperhaus bevestigt dat de minister met Poch en zijn advocaten wil gaan praten. Maar dat wil hij pas doen als het rapport van een onafhankelijke commissie onder leiding van voormalig advocaat-generaal bij de Hoge Raad Ad Machielse klaar is. Die onderzoekt of het dossier in de zaak-Poch compleet is.

Verdenking van misdaden 

Poch werd in 2009 gearresteerd op verdenking van misdaden tijdens het bewind van de Argentijnse junta. Daarvoor zat de Transavia-piloot acht jaar vast.

Maandag werd bekend dat het Nederlandse Openbaar Ministerie de Argentijnse autoriteiten heeft gewezen op de mogelijkheid om Poch in een ander land dan Nederland te laten aanhouden. Volgens Geert-Jan Knoops is dat in strijd met het internationaal recht, aangezien Poch de Nederlandse nationaliteit heeft.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Pijnlijke' onthulling: Nederland tipte Argentinië zelf over arrestatie Poch

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore