Vogelgriep

Pluimveehouders blij met ophokplicht: 'Geeft een veilig gevoel'

11 februari 2020 19:52 Aangepast: 11 februari 2020 21:15
Beeld © ANP

Commerciële pluimveehouders moeten hun kippen voorlopig binnenhouden. Kippenboer Frank de Ronde is blij met de ophokplicht. "Als ik mijn kippen binnen moet houden om het risico te verkleinen dat zij de vogelgriep krijgen, doe ik dat graag."

De ophokplicht geeft De Ronde bovendien 'een veilig gevoel', vertelt hij. "De dreiging is best groot, want de vogelgriep is al gevonden in een flink deel van Europa." Hij vindt het dan ook geen probleem om zijn kippen naar binnen te halen. "Gevolgen heeft het voor mij verder niet."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Maatregelen om vogelgriep: in heel Nederland ophokplicht voor pluimvee

Hoe hij de kippen vanavond dan naar binnen krijgt? "Dat is geen probleem. Kippen willen sowieso graag naar binnen als het donker wordt. Zodra het begint te schemeren, zoeken ze de veilige stal op."

'Maximale bescherming'

Ook Hennie de Haan, voorzitter van de Nederlandse Vakbond voor Pluimveehouders, is blij dat de ophokplicht vannacht wordt ingevoerd. "Wij hebben daar een paar weken geleden al om gevraagd. De maatregel geeft maximale bescherming voor de kippen. Het is beter voor de gezondheid van de dieren."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onrust in de pluimveehouderij: elke hobbykip moet straks worden geregistreerd

In Duitsland en Polen werd de vogelgriep al geconstateerd, maar in Nederland is dat nog niet het geval. "Dat willen we zo houden. Het kost enorm veel geld als er wel vogelgriep in ons land is. Dan moet je dieren gaan ruimen en dat wil je niet."

Gevolgen

Pas op de langere termijn kunnen er gevolgen optreden voor pluimveehouders, legt ze uit. Vrije uitloop eieren verliezen na 16 weken ophokplicht hun status. Vanaf dan moeten ze worden verkocht als scharrelei.

Volgens de voorzitter zijn er in Nederland ook al andere maatregelen genomen. "Zoals reiniging en ontsmetting van voertuigen uit de besmette gebieden uit Duitsland en Polen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

124 pluimveehouders naar rechter om fipronilschandaal

Geschrokken

Ook pluimveehouder Theo Bos is tevreden over de maatregel. Wel is hij geschrokken van het nieuws dat de vogelgriep is opgedoken in het Duitse Bretzveld. "Dat is echt een pluimveegebied. Er zitten daar veel kippenbedrijven en er lopen heel veel kippen buiten."

Zijn 55.000 kippen moeten voorlopig binnen blijven. "Ze waren gelukkig voor een groot gedeelte al binnen, omdat ze echt niet van harde wind houden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore