Ga naar de inhoud
Hulplijn voor pedo's

Zorgen om hulplijn voor pedofielen: 'Meer dan 65 procent van telefoontjes gemist'

De hulplijn voor pedofielen heeft afgelopen jaar ruim 500 telefoontjes gemist. Dat is meer dan 65 procent van het totaal. Dat komt omdat de lijn maar een paar uur bereikbaar is op werkdagen. Vanwege geldgebrek zijn er te weinig medewerkers.

Je kunt de hulplijn genaamd Stop it now! bellen als je worstelt met seksuele gevoelens voor kinderen. Mensen die bellen, kunnen hun verhaal doen en doorverwezen worden. Er zijn ongeveer 80.000 mannelijke pedofielen in Nederland.

Laagdrempelige manier

"We krijgen telefoontjes van pedofielen, maar ook van partners die zich zorgen maken. Met de hulplijn willen we kindermisbruik voorkomen en mensen de juiste hulp aanbieden", zegt Arda Gerkens van de hulplijn, die sinds 2012 bestaat.  

De telefoonlijn is een laagdrempelige manier om contact te zoeken, zegt Gerkens. "Mensen die dat doen, zijn gemiddeld anderhalf jaar bezig om die beslissing te nemen."

Twee
Lees ook:
Twee aanhoudingen in onderzoek naar verboden pedovereniging Martijn

Maar de lijn is te vaak niet bereikbaar. Als er maar één persoon zit en die is aan de telefoon, dan kan een ander niet bellen. De medewerkers zijn doorgaans alleen 's middags een paar uur bereikbaar. Maar bijvoorbeeld niet in de weekenden.

Meer dan 65 procent van de mensen die belt, krijgt dus niemand aan de telefoon. Van de 870 telefoontjes per jaar worden er 570 gemist.

Niet in het weekend

Die slechte bereikbaarheid leidt tot zorgen in de politiek. "Dat kan niet", zegt Stieneke van der Graaf van de ChristenUnie. "Ik vind dat we er alles aan moeten doen om te voorkomen dat kinderen slachtoffer worden van seksueel misbruik. En als deze hulplijn daaraan kan bijdragen, dan moet de minister daar actie op ondernemen. En bijvoorbeeld kijken of er meer geld naar toe kan om mensen in te huren."

Het CDA onderschrijft dat: "Dit gaat over de bescherming van kinderen tegen seksueel misbruik. We zijn aan hen verplicht alles in het werk te stellen ze te beschermen", zegt Madeleine van Toorenburg. 

Pedofielen

Een pedofiel is een persoon met seksuele gevoelens voor kinderen jonger dan 13 jaar. Pedofilie is een seksuele voorkeur, en in Nederland niet strafbaar.

Seksueel misbruik van kinderen is, samen met het bekijken en downloaden van kinderporno, wel strafbaar. Dat gebeurt lang niet altijd door pedofielen: een meerderheid van de kindermisbruikers heeft geen pedofiele gevoelens, maar kampt met antisociale en seksuele stoornissen.

Professionele medewerkers

Wat de oplossing is? "Simpel. Er moeten meer mensen bij", zegt Gerkens van Stop it now. En dus meer geld. De lijn krijgt jaarlijks 67.000 euro subsidie. Het is volgens Gerkens lastig om van andere partijen geld te krijgen. 

Bij de hulplijn werken allemaal professionele mensen. Zeven dagen per week 24 uur per dag bereikbaarheid lijkt Gerkens niet nodig, behalve als dat uit onderzoek blijkt. Maar bijvoorbeeld wel meer in het weekend. 

Stop it now!

De hulplijn Stop it Now! werd in 2012 opgericht en biedt hulp aan mensen die pedofiele gevoelens ervaren, of personen die deze gevoelens vermoeden bij iemand in hun omgeving. Mensen kunnen anoniem en gratis bellen met de hulplijn via 0800-2666436.