Onderzoek

School omgekomen jongen: 'Er was voldoende toezicht in het zwembad'

11 februari 2020 15:50 Aangepast: 12 februari 2020 00:03
Adonay samen met zijn moeder. Beeld © Privéfoto

De school van de jongen die vorige week omkwam in een zwembad in het Friese Lemmer zegt dat er voldoende toezicht in het zwembad was. De 11-jarige Adonay Berhe uit Eritrea kwam om het leven tijdens zijn eerste zwemles. Wat er precies is misgegaan, is nog onduidelijk. Het Openbaar Ministerie onderzoekt de zaak.

Adonay was statushouder en woonde samen met zijn moeder in het naburige Balk. Hij maakte deel uit van een groep van elf leerlingen van basisschool De Cocon, een school met kinderen van het azc in Balk en een aantal statushouders. Volgens de moeder van het jongetje zijn de basisschool en het zwembad verantwoordelijk voor het drama. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Adonay (11) kwam om bij eerste zwemles: 'Had niet mogen gebeuren'

Ondiep water

De school laat in een reactie weten 'enorm geschrokken te zijn', maar zegt dat er voldoende toezicht was in het zwembad. "Er waren twee docenten, twee ondersteuners en twee badmeesters in het zwembad aanwezig, vertelt bestuurder Rika Tulner van Stichting Nije Gaast, waar De Cocon onder valt. "Het ging om een oefening in ondiep water en de kinderen hadden daarom geen zwembandjes om."

Onderzoek

Het Openbaar Ministerie onderzoekt het incident. "We zijn de zaak gedetailleerd in kaart aan het brengen", zegt een woordvoerder. "Dat onderzoek wordt uitgevoerd door de districtsrecherche Fryslân. Tot die tijd doen we verder geen medelingen."

Het zwembad in Lemmer laat weten geen mededelingen te doen zolang het onderzoek loopt. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore