'Zo moet het niet'

Gestrande bruinvis bij Wijk aan Zee doodgestoken door omstander

11 februari 2020 13:22 Aangepast: 11 februari 2020 13:40
De bruinvis had ook ontstoken bijtwonden aan zijn kop en borstvin. Beeld © Universiteit Utrecht

Een bruinvis die begin januari strandde bij Wijk aan Zee blijkt door een omstander te zijn gedood. Het dier had meerdere steekwonden in zijn hart.

Dat blijkt uit de autopsie van het dier door de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht, meldt natuurorganisatie SOS Dolfijn. Die onderzocht het dier, een volwassen mannetje van ruim anderhalve meter lang en 40 kilo zwaar.

Zwaar ontstoken bijtwonden

Uit het onderzoek kwamen meerdere verwondingen naar voren. De bruinvis had bijtwonden op de kop en borstvin, maar dat komt vaker voor: regelmatig worden bruinvissen aangevallen door grijze zeehonden die het dier zien als prooi.

Waarschijnlijk waren de bijtwonden op de kop, die zwaar ontstoken waren, de oorzaak dat de bruinvis ziek werd en is aangespoeld.

Steekwonden 

Wat wel ongewoon was: uit het onderzoek werden meerdere kleinere, scherpe wonden 'tot diep in de borstholte' aangetroffen. Na aanvullend microscopisch onderzoek kwamen de onderzoekers tot de conclusie dat het dier was omgekomen door steekwonden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Groep dolfijnen gespot voor Nederlandse kust: 'Dit is zeker bijzonder'

Natuurorganisatie SOS Dolfijn deed vervolgens navraag onder ooggetuigen die aanwezig waren toen het dier net was aangespoeld. Daaruit bleek dat de bruinvis inderdaad was doodgestoken door een omstander, waarschijnlijk om hem uit zijn lijden te verlossen.

'Gaan uit van goede intentie' 

"Hoewel moet worden uitgegaan van de goede intentie van deze persoon is dit niet de juiste gang van zaken", zegt SOS Dolfijn.

"Een gestrande levende bruinvis heeft professionele hulp nodig. Indien een dier lijdt en niet meer kan overleven op zee, kan het op een pijnloze manier geëuthanaseerd worden door een dierenarts."

Gevaarlijke bacteriën

Ook zegt de organisatie dat het gevaarlijk kan zijn om een aangespoeld dier zomaar aan te raken. "Contact met een ziek, aangespoeld dier is niet zonder risico's. Biologen en pathologen van onder andere de Universiteit Utrecht publiceerden onlangs een onderzoek waaruit blijkt dat bruinvissen die door zeehonden waren gebeten, uiteindelijk waren overleden door ernstige infecties met de bacterie neisseria animaloris: een op mensen overdraagbare bacterie."

Maar wat moet je dan wel doen als je een gestrande bruinvis of dolfijn vindt? SOS Dolfijn stelde 4 regels op:

Zo help je een gestrand dier

Wanneer je een levende bruinvis of dolfijn op het strand aantreft, heeft het dier dringend hulp nodig.

  1. Blaasgat: Een bruinvis of dolfijn haalt adem met het blaasgat op zijn hoofd. Het dier op het strand is waarschijnlijk verzwakt en niet in staat te zwemmen. Als er water of zand in het blaasgat komt kan het dier verdrinken of stikken. Duw het dier daarom nooit terug en leg het altijd plat op de buik!
  2. Rust: Een bruinvis of dolfijn op het strand schrikt snel. Loop rustig, houd mensen en honden op afstand.
  3. Koelen: Een bruinvis of dolfijn op het strand krijgt het snel te warm, zeker in de zomer. Koel het dier met water en natte doeken en zorg voor schaduw. In de winter kan bescherming tegen kou en koude wind ook belangrijk zijn.
  4. Hulp: Bel SOS Dolfijn en zorg goed voor het dier tot de dolfijnambulance ter plaatse is. Het noodnummer is 06-65098576
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Foutje: zeeleeuw belandt per ongeluk in bek van bultrug

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore