Ga naar de inhoud
Chinezen gekwetst

Radio-dj alsnog diep door het stof om discriminerend coronalied

Lex Gaarthuis bij Radio 10. Beeld © ANP

"Ik wil heel graag een aantal dingen zeggen. Ik heb een grote fout gemaakt." Zo begon Lex Gaarthuis zijn radioprogramma gisteravond op Radio 10. Precies een week geleden zond hij op datzelfde tijdstip een discriminerend lied uit genaamd 'Voorkomen is beter dan Chinezen'.

In het carnavalslied, dat door de dj werd bedacht naar aanleiding van het coronavirus, wordt bezongen dat het virus de schuld is van 'die stink-Chinezen'. Daarnaast klinkt het: 'Vreet geen Chinees, dan heb je niets te vrezen, want voorkomen is beter dan Chinezen'.

Petitie 50.000 keer getekend

Gaarthuis kwam direct onder vuur te liggen vanwege het lied. Er werd aangifte tegen de dj en de radiozender gedaan vanwege discriminatie. Daarnaast werd er een petitie gestart onder de naam 'We zijn geen virussen!', die al bijna 50.000 keer is getekend. 

Minister
Lees ook:
Minister Bruins: discriminatie om coronavirus onacceptabel

De dj bood dit weekend zijn excuses aan voor het lied, maar ging daar gisteravond dieper op in. Hij zei dat hij bij het maken van het lied zich niet gerealiseerd had dat hij 'over de grens van het goede fatsoen heen is gegaan'.

'Ik heb mensen gekwetst'

"Ik realiseer me ten zeerste dat ik mensen uit de Chinese gemeenschap gekwetst heb, hoe pijnlijk mijn opmerkingen zijn geweest en dat ze ook nog eens discriminerend konden overkomen", zo sprak Gaarthuis zijn luisteraars toe.

In
Lees ook:
In de bus aangesproken om coronavirus: 'Hoop dat ik door jou niet ziek word'

Gaarthuis: "Bij het maken van de sketch heb ik niet op mijn radar gehad dat Chinese mensen in Nederland en daarbuiten op dagelijkse basis worden lastiggevallen en gediscrimineerd naar aanleiding van het coronavirus. Dat ik onbewust misschien zelfs aanleiding heb gegeven tot negatief gedrag richting die gemeenschap vind ik echt heel erg."

'Stop met het delen van het lied'

Gaarthuis roept iedereen op om het lied niet meer te draaien of te delen en vraagt iedereen voortaan na te denken wat de gevolgen zijn van woorden. "Vrijheid van meningsuiting is een groot goed, maar houd ook rekening met de gevoelens van mensen. Ik had me dat moeten realiseren toen ik het lied maakte en ik heb dat helaas niet gedaan."

Jullie vragen over het coronavirus beantwoord

40:34
In een extra uitzending gingen we dieper in op de vragen die leven over het coronavirus.