Ga naar de inhoud
Windstoten en hagel

Ciara is gaan liggen, maar storm Dennis ligt al op de loer

Storm Ciara zorgde voor harde windstoten, zeker langs de kust. Beeld © ANP

Storm Ciara is nog maar net gaan liggen, of een nieuwe storm dient zich aan. Aankomend weekend kan het opnieuw flink gaan waaien, zegt Maurice Middendorp van Buienradar. "Er is zondag een grote kans op zeer zware windstoten. Mogelijk krijgen we dan te maken met storm Dennis."

Ook vannacht heeft het flink gewaaid: op Vlieland en in IJmuiden werd zeker een uur lang windkracht 9 gemeten. En daarmee is de tweede storm van het jaar een feit.

Storm zonder naam

De storm van afgelopen nacht was minder zwaar dan Ciara die zondag over het land trok. Ciara was volgens Buienradar een zware storm waarbij windkracht 10 en windstoten van windkracht 11 werden gemeten. De zwaarst gemeten windstoot was toen 129 kilometer per uur.

Stormschade:
Lees ook:
Stormschade: wat kun je claimen bij de verzekering?

De zwaarst gemeten windstoot van vannacht was 98 kilometer per uur op Vlieland. De storm van vannacht krijgt ook geen naam. "Voorwaarde om een storm een naam te geven, is dat in Ierland, Groot-Brittannië of Nederland code oranje is afgegeven vanwege de wind", zegt Maurice Middendorp van Buienradar. "Dat was afgelopen nacht niet het geval."

Waarom stormen namen krijgen en kleurcodes

02:13
Waarom krijgt een storm een naam? Maurice Middendorp van Buienradar legt het je uit.

De komende dagen blijft het guur en onstuimig, zegt Middendorp. "Er kunnen vandaag winterse buien vallen met hagel en natte sneeuw. Het blijft stevig waaien. Aan de kust houden we vandaag windkracht 8, landinwaarts windkracht 5. Dat gaat zeker tot morgen door, daarna wordt het aan de kust iets rustiger."

Benieuwd hoe hard het bij jou waait? Check het hier:

Storm Dennis?

Tot en met donderdag blijft het onstuimig met geregeld winterse buien. Pas in de nacht van donderdag op vrijdag gaat de wind wat meer liggen. "De temperatuur zal richting het weekend iets omhoog gaan, naar de 13 graden in het binnenland en zelfs 15 graden in het oosten, maar er komen dan wel wat buien aan, dus echt mooi weer wordt het niet."

En of na die regen dan eindelijk zonneschijn komt? Integendeel: "Het is nog onzeker, maar aankomende zondag gaat het opnieuw flink waaien. Er is zelfs een kans dat we dan wél weer een storm met een naam krijgen, storm Dennis."

Storm Ciara zorgde voor bijzondere beelden:

00:29
Vliegtuig maakt spectaculaire landing door storm in Engeland
Storm
Lees ook:
Storm Ciara ook goed nieuws: strandjutters grijpen hun kans
Horrorlanding
Lees ook:
Horrorlanding Schiphol lukt niet: 'Mensen schreeuwden en kotsten'
Voor
Lees ook:
Voor het eerst kreeg een storm een naam, maar waarom eigenlijk?