Ga naar de inhoud
Gunstige wind

Storm Ciara ook goed nieuws: strandjutters grijpen hun kans

Strandjutter Johan Beeld © Johan Elzinga

Nu de storm is gaan liggen, komen oude schatten naar de oppervlakte drijven. Strandjutters gaan de komende dagen naar het strand in de hoop op een mooie vondst.

"De zuidwestenwind van gister is de beste wind voor ons", zegt strandjutter Johan Elzinga van Luctor et Detector. Hij woont in Zeeland, de wind kwam daar recht op de kust af. 

Zandlaag komt los

Om de paar jaar worden de stranden in Nederland opgespoten met een extra zandlaag. Door de harde wind en de hoge golven komt de bovenste zandlaag los, waardoor het makkelijker is om met de metaaldetector spullen op te sporen.

Op dit moment waait het nog te hard in Zeeland, maar de komende dagen gaat Johan zeker op pad. "Ik hoop iets te vinden uit de Tweede Wereldoorlog. Die objecten liggen meestal iets dieper, maar doordat de eerste zandlaag is weggewaaid, kan de detector het zo opsporen."

"Het is altijd een verrassing, dat maakt het zo leuk. Soms lukt het zelfs om schatten te vinden van voor die tijd", zegt Johan. 

Heel veel plastic

Op Texel heeft strandjutter Andre Eelman iets minder geluk. "Wij moeten het echt hebben van de wind uit het westen, dan komt bij ons aan de kust het zand het beste omhoog."

In
Lees ook:
In touwen verstrikte zeehond bevrijd op strand Ameland

Vanochtend is Andre is al op pad geweest. "Handschoenen, stukken hout en heel veel plastic hebben we gevonden. De wind gaat nog draaien, dus we hopen dat er de komende dagen meer gaat aanspoelen."

Uitstervende sport

De objecten die Andre vindt, worden allemaal opgeslagen in het Juttersmuseum Flora op Texel. "Ik hoop deze week nog een bot te vinden, van een mammoet bijvoorbeeld. Resten van een schip zijn ook altijd leuk."

"Strandjutten is een uitstervende sport, maar ik kijk er wel altijd naar uit als het zo hard heeft gewaaid. Vroeger viel er nog veel uit vrachtschepen. Nu alles in containers zit, is het veel moeilijker."

Vorig jaar vielen 270 containers in de Noordzee

01:00
Tassen vol schoenen en slippers gingen mee naar huis op Terschelling. 'We gaan alles verkopen'