Ga naar de inhoud
Doneeractie gestart

Adonay (11) kwam om bij eerste zwemles: 'Had niet mogen gebeuren'

Adonay en zijn moeder. Beeld © Privéfoto

De jongen die donderdagmiddag verdronk in een zwembad in het Friese Lemmer, was de 11-jarige Adonay Berhe uit Eritrea. Hij ging pas een week naar school en kwam om het leven tijdens zijn eerste zwemles.

Margé Hof-Noordmans startte gisteren een doneeractie om de nabestaanden van de jongen een hart onder de riem te steken. De familie wil hem graag in zijn land van herkomst begraven, maar daar is geld voor nodig. Inmiddels is er ruim 8000 euro gedoneerd.

Hof-Noordmans kende Adonay en zijn moeder voor het drama niet, maar een goede vriendin van haar wel. "Zij vroeg of ik kon helpen. Zodoende kwam ik vorige week met de moeder van Adonay in contact."

Jongen
Lees ook:
Jongen (11) overleden na ongeval zwembad Lemmer

Het was niet haar idee om de doneeractie te starten. "Op een gegeven moment opperde iemand dat. De familie vond het goed, maar ze kregen het zelf niet voor elkaar vanwege de taal. Toen heb ik op mijn naam de doneeractie aangemaakt."

Net in Nederland

Adonay was nog maar een paar maanden in Nederland, vertelt Hof-Noordmans. Na ruim drie jaar werd hij afgelopen oktober herenigd met zijn moeder, die als bootvluchteling Eritrea had verlaten. "Zij kwam in Italië aan wal en is uiteindelijk in Nederland terechtgekomen. Ze werd statushouder en kreeg een woning in het dorpje Balk."

Pas jaren later zag ze haar zoon weer. "Ze haalde Adonay op in Ethiopië, waar hij al die tijd bij zijn oma verbleef." Vervolgens schreef ze hem in op basisschool De Cocon. "Daar kreeg ze gelijk te horen dat hij ook zwemlessen moest volgen."

Syrisch
Lees ook:
Syrisch meisje (9) verdronken bij schoolzwemmen Rhenen

Volgens Hof-Noordmans was zijn moeder erg bezorgd over het schoolzwemmen. "Ze vroeg of ze mee mocht, omdat Adonay niet kon zwemmen en de taal niet sprak. Maar dat was niet toegestaan, ook niet als ze voor eigen vervoer zorgde."

Eerste zwemles

Donderdagmiddag ging het mis tijdens zijn eerste zwemles. Door een nog onbekende oorzaak lag de jongen enige tijd in het zwembad. Omstanders haalden hem uit het water, waarna hij werd gereanimeerd. Maar dat mocht niet meer baten.

Eerste
Lees ook:
Eerste zwemles gaat fout: Aryan (3) verdrinkt bijna en wordt gereanimeerd

Volgens Hof-Noordmans is de doneeractie niet alleen bedoeld om geld in te zamelen, maar ook om aandacht te vragen voor de dood van Adonay. "Dit is een ontzettend triest verhaal. Adonay was nog maar net in Nederland. Dit mag niet zomaar onder het tapijt worden geschoven."

Groot verdriet

Het verdriet van moeder is groot, zegt Hof-Noordmans. "Ze weet dat ze hem niet meer terug kan krijgen, maar wil gehoord worden. Dit had niet mogen gebeuren."

De officiële doodsoorzaak van de jongen is nog niet bekend. Daar wordt nog onderzoek naar gedaan. Het zwembad en de school geven op advies van de politie geen commentaar. Voor hen is slachtofferhulp ingeschakeld.