Brandhaartjes

Gevaar: storm blaast nesten eikenprocessierups uit bomen

10 februari 2020 15:27 Aangepast: 10 februari 2020 15:39
In de bomen zijn de nesten nog wit en grijs gekleurd Beeld © ANP

De zware windvlagen van storm Ciara hebben op een aantal plekken de oude nesten van eikenprocessierupsen uit bomen geblazen. Dit vormt een gezondheidsrisico voor mensen en dieren.

Door de harde wind en zware windstoten is het volgens Nature Today aannemelijk dat de nesten van de eikenprocessierups die het afgelopen jaar niet verwijderd zijn, uit de bomen zijn gewaaid. Hoewel er geen levende rupsen door de nesten kruipen, vormen ze wel degelijk een gezondheidsrisico voor mensen en dieren. 

Onherkenbaar

De nesten zijn namelijk gevuld met duizenden haren van de vervelde processierupsen. Deze haren veroorzaken bij mensen jeuk, bultjes en oogklachten. Ook dieren kunnen last krijgen van klachten na contact met de brandharen. Honden en katten kunnen stikken doordat hun tong opzwelt na een hap van zo'n harig nest en paarden kunnen ernstige buikkrampen krijgen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eikenprocessierups is nu een vlinder (en zorgt nog even voor jeuk)

Deskundigen waarschuwen dat mensen de gevallen nesten soms niet herkennen. In de bomen zijn de nesten nog wit en grijs gekleurd, maar momenteel zijn ze bruin van kleur door de uitwerpselen van de rups. 

Advies

Het advies is om de nesten niet zelf op te ruimen. Daarvoor kun je beter een gespecialiseerd bestrijdingsbedrijf bellen. 

Explosieve toename eikenprocessierups: dit is waarom

Waarom de rups het zo naar zijn zin heeft in Nederland? En wat kun je doen tegen die vreselijke jeuk?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore