Nederland

Ruim een derde CV90-pantservoertuigen aan de zijlijn

16 juni 2016 18:37 Aangepast: 31 juli 2017 05:00
Beeld © ANP

De gevolgen van bezuinigingen op Defensie in de afgelopen jaren worden steeds duidelijker. Vanwege een tekort aan onderdelen en onderhoud is ruim een derde van de zwaarste pantservoertuigen die het leger nog heeft na het afstoten van de tanks, de CV90, niet inzetbaar.

Door een gebrek aan reserveonderdelen is slechts 62,9 procent van alle voertuigen inzetbaar. Ondanks de extra miljoenen voor Defensie kan een woordvoerder ook nog niet zeggen wanneer de norm van 70 procent weer gehaald gaat worden. Ten opzichte van vorig jaar zijn er wel meer voertuigen inzetbaar, benadrukt hij. 

In de rupsvoertuigen van wapenfabrikant BAE Systems, uitgerust met een 35 mm-kanon, worden militairen van de pantserinfanteriebataljons van de Landmacht naar het front gereden. Vooral het gebrek aan reserveonderdelen is een probleem dat nog steeds niet is opgelost. Er zijn er nog steeds niet voldoende op voorraad en het aanleveren ervan lukt ook niet op tijd. 

Kinderziektes

In de afgelopen jaren waren hoge prijzen, bezuinigingen en lange levertijden al problematisch bij het op peil houden van reserveonderdelen, schrijft minister van Defensie Hennis in antwoord op Kamervragen. 

Daarnaast kampte het relatief nieuwe voertuig met wat kinderziektes. Er gebeurden meer ongelukken mee dan met ander materieel omdat militairen moesten wennen aan de grootte en het vermogen van het gevaarte. Bovendien is het toestel met veel meer elektronica uitgerust dan z'n voorgangers. Ook was er een probleem met de versnellingsbak en was er te weinig gespecialiseerd personeel. Al die problemen spelen inmiddels geen rol meer bij het achterstallige onderhoud aan de pantservoertuigen. 

Verkoop aan Estland

Het probleem wordt deels verholpen door de verkoop van 44 van de 176 CV90’s aan Estland. Bij die deal heeft Hennis 'duidelijk afgesproken' dat ze worden verkocht 'zonder reserveonderdelen'. En met minder voertuigen hoeft er minder onderhoud gepleegd te worden en zullen er dus ook minder onderdelen verbruikt worden. 

Dat er maar 88 overblijven voor inzet komt omdat er ook voertuigen worden ingezet voor bijvoorbeeld rijlessen, legt de woordvoerder uit. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore