Na onderzoek RIVM

Meer duidelijk over veiligheid vitamine D-druppels met propylgallaat

10 februari 2020 11:48 Aangepast: 10 februari 2020 14:32
Beeld © iStock

Vitamine D-druppels met de toevoeging propylgallaat (E310) zijn veilig voor kinderen die ouder zijn dan vier maanden. Voor baby’s jonger dan vier maanden is nog steeds onduidelijk wat het effect op kinderen is. Dat moet verder onderzocht worden. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gaf vorig jaar opdracht dat onderzoek te doen, omdat onduidelijk was of de toevoeging in de stof wel veilig is voor kinderen onder de 1 jaar. Ze deed dit na berichtgeving van RTL Nieuws.

Propylgallaat is een antioxidant dat gebruikt wordt om bederf tegen te gaan. Uit onderzoek van EFSA (European Food Safety Authority) blijkt dat het veilig is voor kinderen boven de 1 jaar. Maar voor kinderen onder de 1 jaar was dat nooit onderzocht. Hiervoor waren onvoldoende onderzoeksdata beschikbaar. 

RTL Nieuws bekeek de verpakkingen van vitamine D-druppels voor baby’s in een aantal winkels van grote drogisterijketens en ontdekte zo dat het bewuste propylgallaat in Vitamine D Aquosum en Vitamine D Aquosum suikervrij van het merk Davitamon zit. In de vitamine D-druppels van andere varianten van Davitamon en de druppels van andere merken in die winkels vonden wij geen propylgallaat. 

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kinderartsen waarschuwen voor vitamine D-druppels met propylgallaat

Eigen onderzoek

Het RIVM heeft nu zelf onderzocht hoeveel van de stof kinderen binnenkrijgen via de druppels.

"Een mens mag iedere dag 0,5 milligram propylgallaat per kilogram lichaamsgewicht binnenkrijgen", schrijft het RIVM. "Baby’s ouder dan 4 maanden en peuters krijgen elke dag niet meer dan 0,03 milligram propylgallaat per kilo lichaamsgewicht binnen met deze druppels. Via andere voedingsmiddelen krijgen ze ook nog elke dag 0,3 milligram per kilo lichaamsgewicht binnen. Alles bij elkaar opgeteld is de hoeveelheid propylgallaat minder dan 0,5 milligram per kg lichaamsgewicht per dag."

Meer informatie nodig

Maar voor baby’s onder de 4 maanden is meer informatie nodig om hier een uitspraak over te kunnen doen. "Voor baby’s jonger dan 4 maanden gelden misschien andere hoeveelheden propylgallaat. Omdat hun organen nog in ontwikkeling zijn, moet voor hen een specifieke veilige hoeveelheid worden bepaald."

De stof wordt gebruikt in druppels vitamine D op basis van water (‘aquosum’). Het zit niet in druppels vitamine D op basis van olie.

Extra vitamine D noodzakelijk voor jonge kinderen 

Vitamine D-druppels worden op grote schaal aan baby’s gegeven in Nederland, voor kinderen tot 4 jaar geldt een zogenoemd nationaal suppletieadvies voor vitamine D. Ouders wordt met klem geadviseerd om dagelijks 10 microgram vitamine D aan kinderen tot 4 jaar te geven. Vitamine D is belangrijk voor de groei en het behoud van sterke botten en tanden en speelt een rol bij de werking van de spieren en het immuunsysteem. Jonge kinderen maken zelf onvoldoende vitamine D aan, daarom is extra vitamine D noodzakelijk. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore