Ga naar de inhoud
Gevaarlijke situaties

Problemen door storm Ciara nog niet voorbij, brandweer krijgt 5000 meldingen

Storm Ciara zorgde voor harde windstoten en veel overlast. Beeld © ANP

Bij de brandweer zijn in totaal 5071 meldingen binnengekomen als gevolg van de storm Ciara. Nog steeds is de brandweer druk met de afhandeling van minder urgente meldingen.

"Onze mensen hebben alles uit de kast gehaald om de helpende hand te bieden bij de gevaarlijke situaties die zijn ontstaan door bijvoorbeeld omgewaaide bomen, los geraakte dakdelen, omgewaaide schoorstenen en ondergelopen huizen door wateroverlast", zegt Stephan Wevers, voorzitter van Brandweer Nederland. "De storm kwam niet onverwachts, onze mensen stonden vanuit 950 kazernes paraat om de meldingen af te handelen."

220 vluchten geschrapt

De nasleep van storm Ciara zorgt op verschillende plekken voor problemen. Schiphol heeft 220 vluchten met Europese bestemmingen geschrapt en waterstanden worden nauwlettend in de gaten gehouden. Het waterschap Scheldestromen in Zeeland heeft fase 1 dijkbewaking ingesteld vanwege hoogwater.

Harde wind zorgt ook buiten Nederland voor problemen. Duizenden huishoudens in Frankrijk en Tsjechië zitten zonder stroom door omgevallen bomen. In Polen zijn een moeder en een dochter om het leven gekomen toen dakdelen op hen waaiden in het skioord Bukowina Tatrzanska en in Zweden overleed een visser nadat zijn boot was gekapseisd.

Storm
Lees ook:
Storm Ciara raast over Nederland: gevaar door zeer zware windstoten

In Duitsland zijn ook honderden vluchten geannuleerd vanwege het weer. In Düsseldorf en Keulen gaan zeker 150 vluchten niet door, in Stüttgart vertrekken 35 vliegtuigen niet door de hevige wind en in Hamburg gaat het om meer dan 40 vluchten.

Honderden vluchten geannuleerd 

Gisteren werden 240 vluchten van en naar Schiphol geannuleerd. Een aantal vliegtuigen moest gisteren vanwege de harde wind een doorstart maken.

De
Lees ook:
De wind in de rug: KLM-toestel vliegt harder dan 1300 km/u

Scholen dicht

Om te voorkomen dat leerlingen en leerkrachten geraakt worden door takken, blijven Belgische scholen met veel bomen op hun terrein preventief dicht, meldt de Vlaamse omroep VRT

De Franse dienstregeling van de spoorwegen is flink ontregeld en er staan veel files. In België komt het verkeer juist weer op gang en in Nederland lijkt de dienstregeling op schema te liggen. "De Intercity direct, Eurostar en de Thalys naar Brussel, Parijs en Londen rijden ook weer allemaal volgens schema", laat een woordvoerder van de NS weten.

Overlast
Lees ook:
Overlast in ochtendspits op weg en spoor door storm

Waarschuwing Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer waarschuwt iedereen die vandaag een boswandeling wil maken. Door de storm kunnen er instabiele bomen en takken zijn. "We raden iedereen vooral aan om hun gezonde verstand te gebruiken", reageert een woordvoerder. Hij laat weten dat Staatsbosbeheer druk bezig is met het vrijmaken van fiets- en wandelpaden. "Geef boswachters daarvoor even de tijd."

Verslaggever onderuit: storm zorgt voor spectaculaire beelden

01:22
Verschillende mensen, onder wie RTL Nieuws-verslaggever Jaap van Deurzen, gingen in de storm onderuit.