Reconstructie

'Gezin van doodgestoken Diya (8) was bekend bij politie en hulpinstanties'

10 februari 2020 00:24 Aangepast: 10 februari 2020 02:45
De 8-jarige Diya op een foto die door haar familie aan RTL Nieuws is verstrekt. Beeld © Privéfoto familie

De 8-jarige Diya werd vorig jaar doodgestoken door haar vader. Uit een nieuwe reconstructie blijkt dat het gezin al langere tijd bekend was bij politie, justitie en hulpinstanties. Dat werd eerder nog door de Jeugdbescherming ontkend.

Dat schrijft het NRC. Diya (8) overleed in maart vorig jaar in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam. Haar vader, Nirmalkoemar B., heeft bij de politie bekend dat hij zijn dochtertje met een schaar neerstak en achterliet in een kamer op de afdeling radiologie.

Hij ging weg, maar kwam later op de avond terug om te vertellen waar zijn dochter lag. Het kind was zwaargewond. Tijdens een spoedoperatie is ze overleden. Het Openbaar Ministerie (OM) vervolgt Nirmalkoemar daarom nu voor moord.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Vader die zijn dochter Diya (8) doodstak, vroeg om hulp'

Angstig en in de war

Volgens zijn advocaat voelde hij zich niet goed, was hij angstig en in de war. Ook maakte hij zich naar eigen zeggen grote zorgen om zijn dochtertje. Hij heeft meerdere keren aangeklopt bij hulpinstanties, maar werd niet geholpen. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd publiceert morgen een onderzoek naar de rol van die hulpinstanties.

'Niet in beeld bij jeugdbescherming'

Na het incident vertelde een woordvoerder van Jeugdbescherming Rotterdam Rijnmond vorig jaar: "Het meisje was niet in beeld bij Jeugdbescherming. Ook niet in het verleden."

Uit de nieuwe reconstructie blijkt echter dat de politie de vader al jaren in de gaten hield. Hij zat vroeger in het criminele circuit en heeft gevangengezeten voor een geweldsdelict.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoogvliet herdenkt vermoorde Diya (8): 'Sociaal meisje dat opkwam voor gepeste kinderen'

Al jaren in beeld

Ook de Jeugdbescherming en meldpunt Veilig Thuis waren in het verleden betrokken bij eerdere incidenten in het gezin. In 2014 zorgde een inzinking van de moeder volgens het NRC tot ruzie tussen de vader en haar familie. Tegen de politie zei hij toen dat hij behandeld werd voor 'agressie en stemmingswisselingen'.

Een jaar later vond de politie bij de man illegaal vuurwerk, anabole steroïden en duizenden euro's contant geld. Hij werd daar in januari vorig jaar in hoger beroep voor veroordeeld tot 180 uur taakstraf.

'Verward maar niet gevaarlijk'

Vlak voordat de vader zijn dochtertje doodstak, meldde hij meerdere keren bij de politie dat het niet goed met hem ging. Volgens bronnen kwam de vader bij de politie 'verward maar niet gevaarlijk over'.

De hulpinstanties zeggen in afwachting van het inspectierapport niet te willen reageren op de zaak. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore