Ga naar de inhoud
Onderzoek ingesteld

'Snijwonden bij meer baby's door keizersnee'

Ter illustratie. Beeld © Getty Images

Baby's die door middel van een keizersnede ter wereld komen, kunnen daarbij snijwonden oplopen. Om hoeveel baby's het precies gaat is niet duidelijk, omdat deze complicatie niet landelijk wordt geregistreerd. Dat gaat nu veranderen.

De Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) gaat namelijk een onderzoek naar de complicatie instellen, schrijft het AD.

Snee in wang

Dat er aandacht voor de complicatie is, komt door de ouders van een jongetje dat ruim twee jaar geleden in Eindhoven werd geboren. Die baby liep bij de geboorte een snee in zijn wang op. De ouders spanden een rechtszaak aan tegen het ziekenhuis en werden vorige maand in het gelijk gesteld. Zij krijgen zeker 3500 euro schadevergoeding.

Baby
Lees ook:
Baby in wang gesneden tijdens keizersnee, ziekenhuis moet schadevergoeding betalen

Volgens een inventarisatie van het AD 'hebben veel meer ouders meegemaakt dat hun baby een snijwond opliep als gevolg van een keizersnede'. In de krant vertellen een aantal ouders hun verhaal, maar om hoeveel ouders het gaat, meldt het AD niet. De gynaecologenvereniging heeft nu beloofd dat in kaart te gaan brengen.

Vlijmscherpe messen

"We gaan onderzoeken hoe vaak het voorkomt in Nederland, of en welke verbetermaatregelen mogelijk zijn", vertelt NVOG-voorzitter Jan van Lith.

Toch heeft Van Lith niet de indruk dat de complicatie vaak voorkomt. "Maar de messen zijn vlijmscherp en in bepaalde situaties is de kans dat je het kind raakt wat groter. Bijvoorbeeld als er geen vruchtwater meer is of als de baarmoederwand heel dun of juist heel dik is."

Met een speciaal type mes, dat in de Verenigde Staten al sinds 2012 gebruikt wordt, zou de complicatie kunnen worden voorkomen. De NVOG gaat uitzoeken of dat een van de verbetermaatregelen zou kunnen zijn.

Woede
Lees ook:
Woede om actie: 'Weiger vaccin tijdens zwangerschap, krijg een blender'