Vliegtuig in problemen

Horrorlanding Schiphol lukt niet: 'Mensen schreeuwden en kotsten'

09 februari 2020 21:05 Aangepast: 11 februari 2020 15:39
Foto aan boord van het bewuste toestel Beeld © Mark Haagen

Mark Haagen uit Kamerik heeft samen met zo'n 300 passagiers vanavond doodsangsten uitgestaan tijdens een vlucht van Air Europa van Madrid naar Amsterdam. "We hebben op Schiphol vijf keer een doorstart gemaakt, maar het lukte maar niet om te landen." Aan boord was grote paniek. Het vliegtuig keerde terug naar Madrid.

Mark Haagen vertelt na de landing in Madrid over de helse vlucht die hij heeft meegemaakt: "De turbulentie boven Schiphol was enorm. De piloot heeft de landing twee keer echt op het allerlaatste moment afgebroken. Op 150 meter boven de baan stegen we weer op. Echt niet tof."

Grote paniek

Mark zegt dat de paniek in het vliegtuig van Air Europa enorm was. Aan boord was het donker. "Mensen schreeuwden en waren aan het kotsen. De turbulentie was enorm, alles trilde en ging heen en weer. De bagage vloog heen en weer. Qua vliegen ben ik wel wat gewend, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt."

De piloot probeerde nog een bredere landingsbaan. Maar ook dat lukte niet.

Miniatuurvoorbeeld
Liveblog:

Teruglezen: zo trok storm Ciara over Nederland

Onverantwoord

Volgens Mark, die met twee vrienden een weekendje Madrid had gedaan, is het goed dat de piloot het toestel op Schiphol niet aan de grond heeft gebracht. "Het was onverantwoord. Ik vind het überhaupt raar dat we mochten vliegen joh met dit weer."

De communicatie vanuit de cockpit was vrij belabberd. "Er werd weinig gecommuniceerd. Ik zag op een schermpje dat we weer teruggingen naar Madrid na vijf pogingen om te landen. We wisten niet waar we aan toe waren. "

Mark (r) met zijn vrienden in het vliegtuig nadat de rust is teruggekeerd. Mark (r) met zijn vrienden in het vliegtuig nadat de rust is teruggekeerd.

Hard geklapt 

De luchtverkeersleiding van Schiphol kan niets zeggen over de bewuste vlucht behalve dat er meerdere vliegtuigen moesten uitwijken vanwege de harde storm.

Mark is iets voor half zeven geland in Madrid. Hoe nu verder? "'Geen idee, we hebben nog niets gehoord. Ik ben blij dat ik uit het vliegtuig kan. Er is hard geklapt door alle inzittenden. De rust is langzaam teruggekeerd."

Ook in Engeland maakten vliegtuigen spectaculaire landingen

Ook in Engeland hebben vliegtuigen veel last van de storm.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore