Stormachtig

Overlast in ochtendspits op weg en spoor door storm

10 februari 2020 04:15 Aangepast: 10 februari 2020 05:00
Archieffoto Beeld © ANP

Treinreizigers en automobilisten moeten vanochtend rekening houden met overlast. Het blijft hard waaien en daarbij zijn er veel buien, mogelijk met hagel.

Miniatuurvoorbeeld
Liveblog:

Teruglezen: zo trok storm Ciara over Nederland

Zo hard als gisteren zal het niet waaien, maar volgens Buienradar-weerman Marc de Jong zullen er windstoten van 100 kilometer per uur worden gehaald. Aan de kust is het windkracht 8, in het noordwesten mogelijk zelfs 9. 

De ANWB waarschuwt voor een zware ochtendspits vanwege de harde windstoten. "Het is vooral heel verraderlijk", zegt een woordvoerder.

Het KNMI had voor zondag code oranje afgekondigd. Dat is vannacht bijgesteld naar code geel. 

De ANWB denkt niet dat filerecords zullen worden gebroken. "De maandag is niet de drukste dag van de week en februari is ook niet de drukste maand, maar het zal zeker een zware spits worden."

Treinverkeer

De NS verwacht dat het treinverkeer vandaag nog last heeft van de problemen die de storm van vandaag heeft veroorzaakt. Hoewel ProRail de hele nacht aan het spoor heeft gewerkt, is het volgens de NS mogelijk dat niet alle schade voor vanochtend kan worden hersteld.

Een woordvoerder zegt dat niet wordt gereden met een aangepaste dienstregeling, maar dat wel aanpassingen worden gedaan. Hij denkt aan kortere treinen of trajecten waar ontstane schade nog niet gerepareerd is. 

Minder en kortere treinen

De NS adviseert reizigers van te voren de reismogelijkheden te checken en kort voor vertrek de actuele informatie op de reisplanner te raadplegen. Reizigers die via station Leiden Centraal reizen, moeten sowieso rekening houden met vertragingen en vervangend vervoer. Vanwege geplande werkzaamheden rijden er minder en kortere treinen. 

Bomen op het spoor

Er zijn door de harde storm bomen op het spoor gewaaid. Ook is de bovenleiding op enkele plaatsen beschadigd. De meeste treinen reden zondag desalniettemin op tijd.

Wel strandden honderden Nederlandse treinreizigers gisteravond in Brussel. Zij hadden de Thalys vanuit Parijs naar Amsterdam genomen, maar kwamen door de storm niet verder dan Brussel. Reizigers zijn ondergebracht in hotels en kunnen hun reis vandaag waarschijnlijk vervolgen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore