Ga naar de inhoud
Coronavirus

Paniek door corona: cruiseschepen mogen nergens meer heen

MS Westerdam van de Holland-Amerika Lijn Beeld © ANP

Het Nederlandse cruiseschip Westerdam doolt al dagen rond op de Oost-Chinese Zee. Het mag nergens aanmeren uit vrees voor het coronavirus. Ook andere cruiseschepen mogen nergens meer heen, duizenden passagiers zitten vast.

De paniek rondom de cruiseschepen is ontstaan door de Diamond Princess. Op dit cruiseschip bij Japan is al bij 64 mensen het coronavirus vastgesteld. En dat is ook in verhouding heel veel: het gaat om 20 procent van alle besmettingen buiten China.

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO zegt daarover: "We moeten erkennen dat een cruiseschip een heel specifieke omgeving is, waar de besmettingsgraad hoog kan zijn." En inderdaad zitten in Japan 3700 mensen op elkaar gepakt op de Diamond Princess, onder wie ook vijf Nederlanders.

Nederlander (71) laat quaraintaine op cruiseschip Japan zien

02:51

Westerdam: geen virus, toch geweigerd

Door het voorbeeld van de Diamond Princess zijn veel landen huiverig geworden voor cruisesschepen. De Westerdam is begin deze maand in Hongkong geweest. En daarom wordt het schip nu geweigerd door Japan, Taiwan en de Filipijnen.

Ook al is er geen enkele indicatie dat het coronavirus aan boord rondwaart. Alle 2200 opvarenden, onder wie 91 Nederlanders, dobberen nu rond op zee. Rederij Holland-Amerika Lijn moet nog bepalen waar de Westerdam dan wel heen gaat varen. Er is geen sprake van quarantaine op de Westerdam.

World Dream en Superstar Aquarius

Andere cruiseschepen liggen wel al in een haven, maar passagiers mogen niet van boord. Zoals de 3600 opvarenden van de World Dream. Het schip ligt in Hongkong. Acht passagiers zijn positief getest op het coronavirus. De opvarenden zitten in quarantaine.

In Taiwan worden alle opvarenden van de Superstar Aquarius onderzocht op het virus. Het cruiseschip was geweigerd in Japan en mocht ook eerst niet terug naar Taiwan. Maar omdat de meeste passagiers Taiwanees zijn is daar toch uiteindelijk toestemming voor gegeven. Als een van de opvarenden het coronavirus heeft wordt het schip officieel in quarantaine gezet.

Geen Chinezen meer aan boord

Door de paniek komen alle cruises in Azië op losse schroeven te staan. De Westerdam zal dit jaar in ieder geval geen havens in China mee aandoen. Een Noorse rederij heeft alle cruises in Azië geannuleerd, andere rederijen zullen waarschijnlijk volgen.

Ook cruisemaatschappijen die helemaal in niet Azië varen nemen maatregelen. Rederij Royal Caribbean Cruises weert alle passagiers met een Chinees paspoort. De op één na grootste cruisemaatschappij ter wereld komt met die maatregel na verdachte gevallen op een cruiseschip in Amerika. Tests wezen uit dat niemand besmet was met het coronavirus. Toch mogen Chinese passagiers nu niet meer aan boord bij Royal Caribbean Cruises.

Coronavirus
Lees ook:
Coronavirus raakt kinderen nauwelijks