Windkracht 9

Storm Ciara op komst: 'Zet je auto niet onder een boom'

08 februari 2020 11:21 Aangepast: 08 februari 2020 14:24
Windstoten op de Erasmusbrug (archieffoto) Beeld © ANP

Ga niet het bos in, zet je tuinmeubelen en andere losse zaken goed vast en parkeer je auto niet onder een boom. Dat adviseert Buienradar met het oog op de komst van storm Ciara, die morgenmiddag en -avond in ons land voor overlast zal zorgen.

Nederland maakt zich op voor de komst van Ciara. Die bevindt zich nu nog boven de Canadese kust, maar steekt vandaag de Atlantische Oceaan over en komt naar verwachting morgenmiddag aan in ons land. Inmiddels is bekend dat het KNMI voor heel het land code oranje heeft afgegeven.

"Morgen gaat het in de loop van de middag op steeds meer plaatsen flink tekeer: eerst in het westen, later ook in het zuidoosten van het land", zegt Thomas Vermeulen van Buienradar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom windmolens bij te harde wind stil worden gelegd

Morgenochtend begint de dag volgens Buienradar in het binnenland nog 'relatief rustig'. "Het waait al wel, en aan de kust ook flink, windkracht 7."

Windkracht 10

"In de middag zal de windkracht toenemen. Aan de kust krijgen we dan te maken met windkracht 9. Op de Waddeneilanden zou het zomaar windkracht 10 kunnen worden, wat staat voor zware storm. Ook in het binnenland gaat het flink waaien en verwachten we windkracht 6 of 7."

De daarop volgende uren nemen de windstoten in intensiteit toe. "In de loop van de avond trekt er een felle buienlijn met hagel en windstoten van 120 tot 140 kilometer per uur over ons land. Daar ligt het zwaartepunt van de storm."

Ciara op komst: waarom stormen namen krijgen en kleurcodes

Een zware storm kan voor veel gevaar en overlast zorgen. Het KNMI waarschuwt ons daarom met allerlei codes. Maar wat betekenen die precies? En waarom krijgen stormen een naam? Maurice Middendorp van Buienradar legt het uit.

Bomen kunnen omwaaien

Wat moet je je voorstellen bij dat soort windsnelheden? "Huizen zijn hier normaal gesproken wel tegen bestand, maar het kan zijn dat dakpannen loskomen en dat bomen uit de grond getrokken worden. Dus ik zou je auto niet onder een boom parkeren. Maar ook met verkeersborden en andere windgevoelige zaken moet je morgen goed oppassen. Doe je ramen dan ook goed dicht en als het even kan zou ik zeker morgenavond binnenblijven."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Harde windstoten en regen: waar de één huivert, juicht de ander

Ook op de weg worden morgenmiddag en -avond zware windstoten verwacht, waardoor gevaarlijke situaties kunnen ontstaan.

Rode kruis: zorg ook voor je buren

Het Rode Kruis geeft tips om de stormschade morgen te beperken. 

  • tuinmeubilair dat buiten staat kan je het beste opbergen. Net als losse potten of achtergebleven parasols.
  • zorg dat rolluiken, markiezen en zonneschermen goed vastzitten en opgerold zijn;
  • de schutting is een windvanger. Controleer of deze goed vast staat;
  • haal je boodschappen vast in huis;
  • sluit ramen en deuren goed.
  • Zorg ook voor je buren: hoe staat het met je oude, alleenstaande buurvrouw? Als jij op pad gaat voor de boodschappen, vraag dan of je ook voor haar iets mee kunt nemen en check met de tips hierboven of ook zij goed voorbereid is tegen storm.

Mocht je de weg op gaan: 

  • Verminder je snelheid en vergroot de afstand met medeweggebruikers. Zo heb je meer tijd om te anticiperen op gevaarlijke situaties.
  • Houd twee handen aan het stuur, maar verkramp niet. Zo reageer je het beste op windstoten die jouw auto opzij duwen.
  • Vrachtwagens passeer je het beste zo rustig mogelijk, omdat jouw auto vaak reageert op de luwte van een truck.

Ga je met het OV?

  • Als je met het openbaar vervoer reist, houd dan rekening met langere reistijden en extra overstappen. Zorg er dus voor dat je wat extra’s te eten en drinken bij je hebt en dat je telefoon goed is opgeladen. Een powerbank kan je redding zijn, zodat je het thuisfront op de hoogte kunt houden van je vorderingen

Bron: Rode Kruis

Zijwind op Schiphol

Vliegtuigpassagiers die zondag of maandag via Schiphol reizen krijgen door de storm mogelijk te maken met vertragingen of geannuleerde vluchten. Daarom adviseert Schiphol reizigers om de actuele informatie bij je vluchtorganisatie te checken of contact op te nemen met de maatschappij waarbij is geboekt.

Schiphol stelt dat door de storm mogelijk minder banen kunnen worden gebruikt. Vanuit veiligheidsoogpunt zijn er regels voor de sterkte van de zijwind op Schiphol. Als er een zijwind van 20 knopen (10 meter per seconde) op een baan staat, krijgen piloten een andere baan toegewezen door de luchtverkeersleiding.

Problemen op het spoor?

Daardoor kunnen vertragingen ontstaan. "Als de vertragingen te hoog oplopen, kan zelfs besloten worden een aantal vluchten te annuleren."

Rijkswaterstaat, de NS en ProRail zullen later vandaag besluiten of er een aangepaste dienstregeling komt of maatregelen moeten worden genomen vanwege de storm.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Die storm komt er zondag echt, en vooral de windstoten worden erg gevaarlijk

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore