Sint Piter

Morgen toch geen demonstratie bij intocht van de Friese broer van Sinterklaas

07 februari 2020 22:38
Beeld © ANP

Kick Out Zwarte Piet (KOZP) ziet af van een demonstratie bij de intocht van Sint Piter in Grou morgen. De afgelasting volgt nadat eerder vandaag een rechter had bepaald dat ze alleen mochten demonstreren op de door de gemeente aangewezen plek in een weiland aan de overkant van het water.

KOZP zegt op een 'ander, zelf gekozen moment, in Grou alsnog gebruik te maken van het demonstratierecht.' 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Angst voor confrontatie bij intocht Friese broer van Sinterklaas

De gemeente had KOZP een veldje aan de overkant van het water toegewezen omdat ze bang waren voor een conrontatie met voorstanders van Zwarte Piet. De politie had informatie dat er 'pro-pieters' van plan waren naar Grou te komen. 

Gele hesjes-KOZP

Jerry Affriyie van KOZP vindt de opstelling van de gemeente niet verrassend, zegt hij. "Misschien moeten wij onszelf Farmers Defence Force-KOZP of Gele Hesjes-KOZP noemen, om volledig gebruik te kunnen maken van onze rechten. Want een ding is zeker: vreedzame demonstranten worden gestraft en gewelddadige pro-pieters worden geknuffeld."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Man vast die zichzelf wilde opblazen voor behoud Zwarte Piet

Het Friese dorp Grou viert geen Sinterklaas in december, maar heeft zijn eigen traditie: elk jaar wordt hier in februari Sint Piter, de Friese broer van Sinterklaas, ingehaald. De traditie stamt uit de 19e eeuw en lijkt verder erg op de gewone sinterklaasviering. \

Dat is  inclusief zwarte piet, al heet hij hier Swarte Pyt en is hij in zijn eentje.  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore