Ga naar de inhoud
'Geen room'

Veganistische moorkop mag geen roomkop heten

Beeld © Wikipedia

De veganistische bakker Jurgen Verwoerd veranderde gisteren de naam van de 'moorkop' in 'roomkop'. Nu lijkt de naamswijziging toch niet door te gaan: de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) keurt de naam af.

"Als er 'kaas' of 'room' in de naam zit, dan moet er ook echt zuivel inzitten", zegt een woordvoerder van de NVWA. "Dat is een Europese verordening." Dat is bij de roomkoppen bij Verwoerd niet het geval. Door de aanwezigheid van dierlijke producten in room, gaat dat niet samen met veganisme.

Pindakaas en leverkaas

"Er is ook een lijst van producten waarvoor een uitzondering is gemaakt, zoals pindakaas en leverkaas. De roomkop staat niet op die lijst", zegt de NVWA, die toezicht houdt op de naamgeving. Een boete is nog niet aan de orde, eerst zal de bakkerij worden ingelicht. Verwoerd geeft aan nog van niets te weten.

Moorkop
Lees ook:
Moorkop wordt roomkop: bakker verandert naam na verwijt van racisme

Jurgen Verwoerd heeft een veganistische bakkerij in het Zuid-Hollandse Monster, My Cakes. Hij veranderde eerder deze week de naam van zijn producten omdat verschillende klanten de naam verbonden met slavernij.

Kleine moeite

"Ze verwezen naar racisme. En ik wil nergens aan meewerken waar mensen een vervelende associatie bij hebben", zei hij eerder. Hij noemde de verandering een kleine moeite. 

Verwoerd over de heftige reacties na het veranderen van de naam 'moorkop'

03:25
Bakker Verwoerd heeft de naam veranderd naar 'roomkop' en dat wordt hem niet in dank afgenomen.