Code oranje verwacht

Zondag gaat het spoken: windstoten tot 140 km/u en heel nat

07 februari 2020 11:07 Aangepast: 07 februari 2020 12:08
Beeld © ANP

Vliegende dakpannen, omvallende bomen en gesneuvelde tuinmeubelen: dat wordt het weerbeeld van zondag. Volgens Buienradar-meteoroloog Martijn Dorrestein kan het ook maandag en dinsdag nog flink waaien.

"De eerste storm van deze winter gaat zondag flink huishouden. De windstoten zijn het gevaarlijkst", laat Dorrestein weten. Met windkracht 8 à 9 aan de westkust en boven de wadden wellicht uitschieters tot windkracht 10. Het is niet gebruikelijk dat windstoten landinwaarts ook nog zoveel kracht hebben. "Ook in Limburg worden stevige stoten tot wel 90 kilometer per uur verwacht."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Harde windstoten en regen: waar de één huivert, juicht de ander

In de kustgebieden valt zondag een grote hoeveelheid regen. "Dit vergroot het stormgevoel. Want waar veel regen valt, kan altijd iets overstromen."

Code oranje

De meteoroloog gaat ervan uit dat er voor zondag een weeralarm wordt afgegeven. "Ik verwacht code oranje en wellicht zelfs code rood aan de noordwestkust."

Het KNMI waarschuwt met code geel, oranje en rood wanneer de weersverschijnselen (grote) impact hebben en er kans is op schade. Code rood wordt pas op de dag zelf afgegeven, maar code oranje al 24 uur van tevoren als de kans op extreem weer 60 procent of meer is. 

Dorrestein adviseert om zondag niet naar buiten te gaan als dat niet nodig is. "Ik zou zeker niet op de fiets stappen en losse spullen, zoals tuinmeubels, vastzetten. Het kan goed zijn dat bomen omvallen en dakpannen loslaten. Ga dus vooral niet te dicht bij het raam staan als je dat ziet gebeuren."

Organisatoren van evenementen die dit weekend gepland staan, houden de voorspellingen in de gaten. Zo organiseert Bert Hausmans van stichting Echt Feesten een carnavalsevenement in een grote tent voor 7000 personen. "De constructie van de tent kan windkracht 10 makkelijk aan, maar we hebben besloten dat we bij windkracht 9 maatregelen nemen en mensen verplaatsen."

Storm heet Ciara

Stormen krijgen sinds september 2019 een naam. Het KNMI werkt daarvoor samen met de weerinstituten van Groot-Brittannië en Ierland. Door de storm een naam te geven, hopen de weerinstituten dat mensen de storm en de eventuele gevaren ervan serieus nemen. 

De storm van zondag is de eerste die groot genoeg is om een naam te krijgen en heet Ciara. Na zondag blijft het onstuimig weer met harde wind en regen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore