Gezondheidsrisico voor kinderen

Lood gevonden in leidingen bij 6 scholen Utrecht, maatregelen genomen

06 februari 2020 22:57 Aangepast: 07 februari 2020 12:16
Een willekeurige school

De gemeente Utrecht heeft in zes schoolgebouwen verhoogde concentraties lood in het water gevonden. Het zware metaal kan een gezondheidsrisico vormen voor jonge kinderen. De scholen hebben direct maatregelen genomen.

Bij een school zijn er waarschijnlijk loden leidingen aanwezig en van de andere scholen wordt dit nog nader onderzocht. De schoolgebouwen zijn van voor 1960. 

Onderzoek

De gemeente stelde onlangs een onderzoek in naar de aanwezigheid van dit soort leidingen in schoolgebouwen en kinderdagverblijven in de stad. Wethouder Eelco Eerenberg maakte de resultaten van de watermonsters van de eerste 25 gebouwen vandaag bekend.

Bij 46 andere panden volgt nog een 'quickscan'. De wethouder verwacht deze uitkomst volgende week binnen te krijgen

Maatregelen genomen

De zes scholen hebben direct maatregelen genomen. Er mag geen water uit de kraan, maar alleen uit flessen, worden gedronken. De ouders van de leerlingen zijn ingelicht.

Waterbedrijf Vitens doet nader onderzoek.  

Rapport over loden leidingen

Onlangs werd bekend dat in een nieuw advies de Gezondheidsraad de minister van Infrastructuur en Waterstaat vraagt te onderzoeken op welke manieren ze het verwijderen van loden leidingen uit woningen kan stimuleren en faciliteren. Bijvoorbeeld via een nieuwe subsidieregeling.

Maximaal 200.000 woningen in Nederland hebben nog loden waterleidingen. 

Gevaarlijk voor jonge kinderen

Deze leidingen kunnen ervoor zorgen dat er te veel lood in het drinkwater komt, wat vooral voor jonge kinderen gevaarlijk kan zijn. "Er zijn sterke aanwijzingen dat een verhoogde concentratie lood effect heeft op de hersenontwikkeling", zegt Pim van Gool, voorzitter van de Gezondheidsraad.

"Daarnaast kan de bloeddruk omhoog gaan en kan het leiden tot nierschade."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Loden leidingen een bedreiging voor gezondheid in oude huizen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore