Ga naar de inhoud
Nepbiljetten opgedoken

Politie waarschuwt voor vals geld met carnaval, mogelijk via AliExpress gekocht

Beeld © EPA

Kijk tijdens carnaval uit voor valse bankbiljetten. Die waarschuwing doet de politie Bergen op Zoom op Facebook. De afgelopen tijd duiken er volgens de Brabantse politie op verschillende plekken valse biljetten op.

De politie Bergen op Zoom waarschuwt via Facebook alle carnavalvierders om goed op te letten op vals geld omdat er al verschillende valse briefjes zijn onderschept. "Uit onderzoek is gebleken dat getracht wordt om valse briefjes van 50 euro in te wisselen bij horeca en rommelmarkten", schrijft het politieteam Bergen op Zoom.

Carnaval is dit jaar van 23 tot en met 25 februari. Wie een vals briefje ontdekt, kan het beste meteen de politie bellen.

Eerdere meldingen

Waar de briefjes vandaan komen, meldt de politie niet. Volgens BN DeStem worden de briefjes mogelijk bij webshop AliExpress gekocht. 

Het Eindhovens Dagblad meldde eerder deze week dat in Eindhoven tieners met vals geld zijn betrapt.  Dat gebeurde op een markt in de Brabantse stad.  De gedupeerde marktkooplui hebben het valse geld bij de politie gebracht.   

Het betalen en in het bezit hebben van vals geld is strafbaar. De straf is onder meer afhankelijk van de hoeveelheid vals geld dat de crimineel in handen heeft.

Nep of echt?

  • Watermerk: dit zie je door het biljet tegen het licht te houden. Het cijfer moet duidelijk oplichten.

  • Hologram: biljetten van 5, 10 en 20 euro: kantel het biljet en je ziet in het hologram de waarde van het biljet en het €-teken op de kleuren van de regenboog. Biljetten van 50 tot 200 euro: kantel het biljet en je ziet in het hologram de waarde van het biljet en een gebouw.

  • Verkleurde inkt: biljetten van 5, 10 en 20 euro: kantel het biljet en je ziet op de achterzijde dat de glanzende baan van kleur verandert van grijs naar goud. Ook zie je in de band de waarde van het biljet en het €-teken

  • Voel de inkt: je kunt de drukinkt voelen op meerdere plekken. Bijvoorbeeld bij de regel met © BCE ECB.

Nederlands
Lees ook:
Nederlands echtpaar in penarie op Cyprus na betalen met vals geld
Dit is een artikel van