Onveilige situatie

Bakker die naam moorkop veranderde dicht na intimidatie

06 februari 2020 17:09 Aangepast: 06 februari 2020 19:55
Jurgen Verwoerd in zijn zaak. Beeld © Facebook

Bakker Jurgen Verwoerd uit Monster, die de naam moorkop veranderde in roomkop, heeft besloten zijn winkel te sluiten vanwege de onveilige situatie. "Een klant begon met ferme taal opmerkingen te maken over de naamswijziging en wilde per se moorkoppen. Mijn personeel werd geïntimideerd. Dat gaat echt te ver."

De Zuid-Hollandse bakker Jurgen Verwoerd nam deze week het initiatief om de naam van een van zijn delicatessen te veranderen: moorkoppen heten voortaan bij hem roomkoppen. De bakker ging overstag nadat een paar klanten hadden gezegd dat de naam zou verwijzen naar racisme. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Moorkop wordt roomkop: bakker verandert naam na verwijt van racisme

Niet iedereen kan de naamswijziging waarderen: naast boze reacties op sociale media ging het vandaag ook mis in zijn winkel My Cakes in Monster. "Een man kwam binnen en vroeg om moorkoppen. Toen mijn personeel zei dat de gebakjes voortaan roomkoppen heten, verhief hij zijn stem. Hij begon ferme taal uit te slaan: 'Ik wil moorkoppen!', zei hij een paar keer. Daarna is hij boos weggelopen. Zonder de gebakjes."

Vandaag dicht

Om meer van dit soort situaties te voorkomen besloot Jurgen zijn winkel dicht te gooien. "Voor vandaag doe ik de deur dicht. De veiligheid en gezondheid van mijn personeel gaan boven alles. Morgen sta ik zelf in de winkel, vandaag was ik er niet."

Wat hij ervan vindt dat het zo escaleert? "Ik vind het goed dat er discussie is. Maar het gedrag van zo'n man vind ik echt heel gek."

De moorkop is vernoemd naar de Moren, een volk uit de oudheid afkomstig uit Noord-Afrika. De banketbakker in Monster zegt dat het woord in de moderne tijd een synoniem voor neger geworden is. "Dat is niet iets waar wij mee geassocieerd willen worden, zeker niet als onze klanten zich hier ongemakkelijk bij voelen. Daarom was het een kleine moeite om de naam te veranderen."

Ook HEMA overstag

Toevallig maakte de HEMA vandaag bekend ook te stoppen met de naam moorkop. De HEMA vindt moorkop 'niet meer van deze tijd', lichtte een woordvoerster toe.

Volgens haar nam HEMA het besluit al een tijdje geleden. Dat het nog even duurt voordat de maatregel ingaat, komt doordat de website en de styling moeten worden aangepast. Bakker Jurgen is trots dat ook de HEMA dit besluit heeft genomen. Hij hoopt dat meer bakkers dit voorbeeld zullen volgen.

Etymologie

De Moren waren een volk uit de oudheid dat een gebied bewoonde wat zich uitstrekte van Portugal en Spanje tot grote delen van Noord-Afrika. Het woord 'moor' is in het taalgebruik blijven hangen, en wordt gebruikt om mensen van kleur met vaak een moslimachtergrond aan te duiden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

HEMA stopt met naam moorkop: 'Niet meer van deze tijd'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore