Ga naar de inhoud
Aziatisch uiterlijk

Minister Bruins: discriminatie om coronavirus onacceptabel

Minister Bruins. Beeld © ANP

Discriminatie van Chinezen uit angst voor het coronavirus is onacceptabel, vindt minister Bruno Bruins. Hij roept iedereen op mensen van Aziatische afkomst, of met een Aziatisch uiterlijk niet te stigmatiseren.

Sinds de uitbraak van het nieuwe coronavirus krijgen verschillende mensen met een Aziatisch uiterlijk een hoop narigheid over zich heen. Leden uit de Tweede Kamer vroegen minister Bruins (Medische Zorg & Sport) zich uit te spreken.

'Kan pijn doen'

Kamerlid Corinne Ellemeet (GroenLinks) vroeg vooral aandacht voor kinderen. Ze hoort verhalen over kinderen die zich in hun trui verstoppen als ze iemand tegenkomen met Aziatische trekken. "Niet uit kwade bedoelingen maar het kan wel pijn doen", vreest ze.

In
Lees ook:
In de bus aangesproken om coronavirus: 'Hoop dat ik door jou niet ziek word'

Bruins benadrukt in reactie op de vraag van de Kamerleden dat stigmatisering uit den boze is. Dat mag 'nooit niet, ook in verband met het coronavirus niet'. Hij vindt 'dat we daar allemaal werk van moeten maken' en 'de minister misschien een beetje extra'.

Minister Bruins hoopt dat hij in het Jeugdjournaal het probleem nog eens specifiek aan kinderen mag uitleggen.

'Waar komt die haat vandaan?' 

"Ik wist niet wat ik hoorde", vertelt Rui Jun uit Friesland, nadat een jongen in de bus haar iets toeriep. "Ik hoop dat ik nu het coronavirus niet krijg", zei de medepassagier. Jun: "Ik had al wel verhalen gehoord van mensen om me heen, maar niemand had het nog in mijn gezicht gezegd."

De 24-jarige studente is niet de enige die met dergelijk racisme te maken kreeg sinds de uitbraak van het coronavirus. Via een post op Instagram laat vlogger Hanwe weten klaar te zijn met de verwijten van andere Nederlanders. "'Jullie eten toch allemaal vleermuizensoep en muizen? Het is jullie eigen schuld.' Van zulke opmerkingen zal niemand beter worden", baalt Hanwe.

Kijk terug: jullie vragen over het coronavirus beantwoord

40:34
De extra uitzending waarin we dieper ingaan op de vragen die leven over het coronavirus.
Chinese
Lees ook:
Chinese Nederlanders klaar met vooroordelen: 'We zijn een stuk mondiger'