'Niets mooier dan storm'

Harde windstoten en regen: waar de één huivert, juicht de ander

06 februari 2020 17:18 Aangepast: 06 februari 2020 17:42
De komende dagen wordt storm verwacht. Beeld © ANP

Zwaar weer op komst: de storm, met windkracht 9, komt zondag vanuit het noordwesten het land binnen. Dat betekent het binnenzetten van tuinmeubels en het mijden van bossen. Maar voor anderen betekent het óók: het afstoffen van camera's, goede schoenen aan en de storm achterna. Liefst met tegenwind.

Meteoroloog Wouter van Bernebeek staat zondag in het oog van de storm. "Ik vind het hartstikke mooi om die echte kracht van de natuur te zien en te beleven." Hij is onderdeel van de Onlineweather Stormchasers. "We rijden achter de buien aan en blijven daarvoor niet alleen in Nederland."

Hoofd erbij houden

De zwaarste windstoten zitten zondag op het koufront langs de westkust, zegt hij. "Ik denk dat de storm overdag wel meevalt." Met een windmeter op het dak van de auto zoeken de stormjagers zondag het actiefste deel van de storm. "Het doel is om het vast te leggen, maar het weer van zondag brengt kleine risico's met zich mee." 

Gedeukte auto's, omvallende bomen en vastzitten in water: Van Bernebeek maakte het allemaal al mee. Een keer stond hij twintig meter van een blikseminslag vandaan. "Dan moet je wel je hoofd erbij houden." 

Ook weerfotograaf Sjef Kenniphaas (63) houdt van barre omstandigheden: regen en grijze lucht, storm met windstoten. "Zoals het nu is, met een blauwe lucht, vind ik saai. Die kennen we nu wel." 

'Ik kan wel tegen een stootje' 

De fotograaf trekt er dagelijks even met zijn camera op uit om het strand bij Egmond aan Zee vast te leggen. "De zee is prachtig. Ik vind het heerlijk om die te fotograferen."

Weerfotograaf Sjef Kenniphaas (63) Weerfotograaf Sjef Kenniphaas (63)

Ook zondag gaat Kenniphaas op pad. "Er is niets mooiers dan storm." Er worden aan de kust windstoten van 120 kilometer per uur verwacht. "Het zout en het water zullen me wel om de oren spatten, maar ik kan wel een stootje hebben."

Tuinstoelen rapen

'Happy stormchaser' Jolien van Roon (33) gaat zondag niet op pad. "Wel ga ik achteraf de schade bekijken als die er is, dan kan ik mensen de gevolgen van de storm laten zien."

Want een storm in een glas water wordt het zeker niet, weet Van Roon. Daarom maakte ze vandaag in aanloop naar zondag het Facebookevenement 'NK Tuinstoelen en Schuttingen Rapen' aan. "Op die manier kan ik mensen zich op een ludieke manier bewust laten worden van de mogelijke gevaren voor zondag." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deze winter in top drie van warmste winters ooit, strandtenten worden al opgebouwd

Voor zondag is minimaal windkracht 7 voorspeld en daarmee krijgt het NK Tegenwindfietsen op de Oosterscheldekering groen licht. "Driehonderd deelnemers staan zondag klaar om acht kilometer lang hun jeugdtrauma van tegen de wind in fietsen her te beleven", reageert Robert Stoekenbroek, organisator en bedenker van het evenement. 

Druipende snottebellen

Het NK wordt voor de zesde keer georganiseerd. "Ik doe zelf natuurlijk ook mee, maar het is loodzwaar. Het is een aanslag op je lijf." Van kou op de wangen en verbeten gezichten tot rondvliegende petjes en druipende snottebellen: de organisatie bekijkt op de dag zelf ook nog hoe gevaarlijk het is. Bij windkracht 10 gaat de Oosterscheldekering dicht, dus dan gaat het kampioenschap sowieso niet door.

Een deelnemer in actie Een deelnemer in actie

Tijdens de lumstrumeditie van het NK ging Max de Jong (25) er met de prijs vandoor. "Het was bizar" reageert hij. De Jong reed de rit in 18 minuten en 11 seconden, ruim 2 minuten sneller dan de eerste vrouw.

"Dit jaar doe ik weer mee. Twee keer zelfs: solo om mijn eer te verdedigen en in een ploeg met mijn maten." Als er een maat met de prijs vandoor gaat, vindt hij dat ook mooi. "Maar ik heb goede hoop, ook al ben ik iets minder fit dan vorig jaar." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Die storm komt er zondag echt, en vooral de windstoten worden erg gevaarlijk

'Niet zonder gevaar'

"Stormchasers laten zich niet tegenhouden, maar het is niet zonder gevaar", zegt Buienradar-meteoroloog Marjon de Hond. De komende dagen trekt de wind aan tot windkracht 9 aan de kust en er zal een flinke hoeveelheid regen vallen. Het bijzondere aan deze storm is dat ook de wind op het land nog steeds erg sterk is. "Ik adviseer daarom zondag niet op pad te gaan met een aanhangwagen en om losse spullen, zoals tuinstoelen, op te ruimen."

"Wanneer je er toch even op uit wil zondag, kies dan eerder het strand dan het bos", zegt ze. "Op het strand vliegen minder dingen de lucht in. Al zou ik daarvoor wel de opbouw van strandtenten tijdelijk stilleggen." Bomen hebben zo vroeg in het jaar nog weinig tot geen bladeren. "Een boom waait minder snel om, maar er zullen waarschijnlijk wel takken naar beneden komen." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore