Chocoladebol

HEMA stopt met naam moorkop: 'Niet meer van deze tijd'

06 februari 2020 13:09 Aangepast: 06 februari 2020 14:08
Op de site van de HEMA staat deze foto van de lekkernij. Beeld © HEMA

Winkelketen HEMA doet het woord moorkop in de ban. Vanaf 30 maart heet het gebakje chocoladebol. Een woordvoerster van HEMA zegt tegen RTL Nieuws dat de naam 'niet meer van deze tijd is'.

"Het is een logisch gevolg van om je heen kijken. Eens in de zoveel tijd kijken we ons assortiment door om te kijken of het nog passend is wat we verkopen. Soms kom je er dan achter dat het niet meer passend is in deze tijd."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Moorkop wordt roomkop: bakker verandert naam na verwijt van racisme

Gisteren vertelde bakker Jurgen Verwoerd uit het Zuid-Hollandse Monster ook dat hij de naam moorkop ging veranderen. Hij ging overstag na negatieve opmerkingen van klanten: bij hem heet de lekkernij voortaan 'roomkop'.

Een kleine moeite, zegt hij. "Klanten verbonden de naam met slavernij. Ze verwezen naar racisme. En ik wil nergens aan meewerken waar mensen een vervelende associatie bij hebben."

Van iedereen

Frederike van Urk benadrukt dat het besluit van de HEMA om te stoppen niet van de ene op de andere dag is genomen. "Wij staan als HEMA midden in de samenleving en we willen niet aanstootgevend zijn. Soms passen we iets aan als we door iemand er op gewezen worden, soms uit onszelf. Hoe dit ging, dat weet ik niet."

Het gaat erom dat de HEMA 'van iedereen is', zegt Van Urk. Dat de maatregel pas op 30 maart ingaat, heeft ermee te maken dat de website en de 'styling' erop moeten worden aangepast.

Het woord 'moor'

De Moren waren een volk uit de oudheid dat een gebied bewoonde dat zich uitstrekte van Portugal en Spanje tot grote delen van Noord-Afrika. Het woord 'moor' is in het taalgebruik blijven hangen, en wordt gebruikt om mensen van kleur met vaak een moslimachtergrond aan te duiden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore