Ga naar de inhoud
Verraderlijk weer

Die storm komt er zondag echt, en vooral de windstoten worden erg gevaarlijk

Fietsen is vanwege de windstoten niet aan te raden. Beeld © ANP

Tuinspullen vastzetten, ramen goed dichtdoen en als het even kan niet de weg opgaan: begin zondagavond trekt er een winterstorm over het land, die vooral door zeer zware windstoten voor gevaar op de weg kan zorgen.

De storm, met windkracht 9, komt vanuit het noordwesten het land binnen. Hij gaat aan de kust gepaard met windstoten tot 120 kilometer per uur, zegt Maurice Middendorp van Buienradar.

Zeer verraderlijk

Zeer zwaar dus, en opvallend is dat niet alleen de kustgebieden, maar ook het binnenland daarmee te maken krijgt. Daar kunnen windstoten voorkomen van wel 100 kilometer per uur.

Dat komt landinwaarts niet zo heel vaak voor, en het kan vooral door de verraderlijkheid ervan leiden tot gevaarlijke verkeerssituaties. De kans bestaat zelfs dat het KNMI code oranje zal afgeven. Dat gebeurt als er 'gevaarlijk of extreem weer' op komst is.

Winter
Lees meer
Winter tot nu toe een lachertje, we gaan met dubbele cijfers februari in

Schade aanrichten

Zo'n storm en zulke windstoten kunnen schade aanrichten aan dakpannen en ook kunnen er takken van de bomen breken. Gelukkig dragen de bomen nog geen blad, zegt Middendorp, dus zal de schade wat dat betreft wel meevallen.

Bij windkracht 9 spreken we van storm, bij windkracht 10 van een zware storm. van een zeer zware storm is pas sprake bij windkracht 11.

De laatste zware winterstorm dateert van twee jaar geleden: 18 januari 2018.

Deze
Lees meer
Deze winter in top drie van warmste winters ooit, strandtenten worden al opgebouwd

Naam: Ciara

De storm van zondag zal de naam Ciara krijgen. Stormen krijgen sinds september 2019 een naam. Het KNMI werkt daarvoor samen met de weerinstituten van Groot-Brittannië en Ierland. 

Door de storm een naam te geven, hopen de weerinstituten dat mensen de storm en de eventuele gevaren ervan serieus nemen.

Niet verzekerd voor stormschade: 'Weet niet hoe ik dit moet oplossen'

01:13
Begin juni vorig jaar was er eveneens zwaar noodweer. Dat leidde tot flinke schade. Bij sommige huiseigenaren kwam dat hard aan, ze zijn hiertegen helemaal niet verzekerd.