Coronavirus

Zo gaat het eraan toe op de coronacruise: 'Hiernaast werd iemand afgevoerd'

06 februari 2020 11:54 Aangepast: 06 februari 2020 15:53
Ambulances bij het cruiseschip om de besmette patiënten af te voeren. Beeld © EPA

Hoewel het aantal besmettingen aan boord van het cruiseschip Diamond Princess in Japan is toegenomen, houden de passagiers de moed er nog altijd in. Dat zegt één van de Nederlanders die samen met zijn vrouw twee weken lang in zijn hut moet blijven. "Naast ons, twee cabines verderop, werd er iemand afgevoerd."

Volgens de laatste stand van zaken is er bij 20 mensen aan boord het nieuwe coronavirus vastgesteld. Zij zijn naar het ziekenhuis overgebracht. Op het schip zitten in totaal vijf Nederlanders. Er zijn geen aanwijzingen dat ze zijn besmet met het virus.

"Ik slaap goed", zegt de 71-jarige Nederlander die verder anoniem wil blijven, tegen RTL Nieuws. Zijn vrouw en hij mogen hun kamer niet af, drie keer per dag wordt er eten voor hun deur neergezet.

Ambulances tellen

De Diamond Princess heeft ongeveer 3700 mensen aan boord. Het schip ligt voor anker bij de stad Yokohama. Passagiers en bemanningsleden mogen niet van boord.

Op een gegeven moment zag de Nederlandse man een rij brandweerwagens en ambulances aan komen rijden. "Op dat moment konden wij al zien dat er naast de 10 besmettingen die er al waren, nog eens 10 bij waren gekomen."

Vanaf het balkon fotografeert de 71-jarige Nederlander de ambulances. Vanaf het balkon fotografeert de 71-jarige Nederlander de ambulances.

Toen er een buurman besmet bleek te zijn en werd afgevoerd, werd hij naar eigen zeggen 'wel weer even met de neus op de feiten gedrukt'. "Maar daarna konden we het snel relativeren, het is natuurlijk niet meer dan een griep."

Uitzicht op vulkaan

Toen het schip in Yokahama aanmeerde, had het Nederlandse paar 'mazzel', zo zegt de man. "Mijn hut met balkon ligt pal aan de kade, aan de zonzijde. Ik heb uitzicht op een mooie baai en kijk zelfs uit op een vulkaan. Dat is prachtig om te zien."

Dat geluk heeft lang niet iedereen: van de 1500 hutten zijn er 600 binnenin, dus zonder raam of balkon.

De Nederlander heeft uitzicht op de baai en zelfs een vulkaan. De Nederlander heeft uitzicht op de baai en zelfs een vulkaan.

De man wil zeker niet klagen. Het cabinepersoneel doet zijn best en is uiterst vriendelijk, vindt hij. "Er is een klein probleempje, we krijgen te weinig water. Het is maar mondjesmaat en ik ben gewend om liters te drinken. Dat is eigenlijk niet te snappen, want we liggen aan de kade. Maar het lijkt een logistiek probleem te zijn."

De kapitein vertelt weinig over de situatie, zegt de Nederlander. "We hebben met zes medepassagiers een Whatsappgroep, en daarvandaan komt de informatie als eerste." 

De Diamond Princess ligt aan de kade in Yokohama. De Diamond Princess ligt aan de kade in Yokohama.

De kapitein heeft uiteindelijk wel iets omgeroepen en een brief verspreid. Daarin biedt hij excuses aan voor klachten die er zijn over de room service.

Roep om frisse lucht

Ook komt uit de brief naar voren dat er met Japanse officials wordt overlegd of het mogelijk is dat kleine groepjes gasten wat tijd mogen doorbrengen op het dek, 'om wat frisse lucht te krijgen'.

"Af en toe merk ik wel dat er mensen die in de binnenhutten zitten, boos zijn", zegt de Nederlander. "Als er eten wordt gebracht, is dat het moment voor hen om er iets van te zeggen. En dat hoor je dan. Maar ja, het cabinepersoneel kan er ook niks aan doen."

De Nederlandse ambassade in Tokio heeft inmiddels contact gehad met de Nederlanders aan boord. "Ze hebben gebeld, het was prettig om ze te spreken. We hebben hen verteld over het weinige water dat we krijgen. Ze gaan proberen druk uit te oefenen om dat probleem op te lossen. Ook de Duitse ambassade is ermee bezig."

Reling van balkon

Twee weken in afzondering, in een kleine ruimte. Hoe is dat vooruitzicht? De Nederlander en zijn vrouw proberen er het beste van te maken. "We zijn voorzichtig, feitelijk zijn we allemaal verdacht. Het is niet verstandig om bij de buren over de reling van het balkon te gaan hangen."

Het echtpaar wandelt rondjes door hun kamer om maar in beweging te blijven. "Eigenlijk willen we elke dag 5000 stappen doen, maar dat lukt niet. We komen aan 3000. En daarnaast heb ik nog twee boeken. Eén over gezond eten, en één over gezond ouder worden. Dat past wel bij de situatie."

Passagiers op de balkonnetjes van hun hut. Passagiers op de balkonnetjes van hun hut.
Kamer Diamond Princess Kamer Diamond Princess

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore