Ga naar de inhoud
Toxische stoffen

'Top Rijkswaterstaat betrokken bij dumpen half miljoen ton afval in natuurplas'

De stoffen zouden uiteindelijk in de Maas terecht kunnen komen (archieffoto)

De top van Rijkswaterstaat heeft ‘erdoorheen gedrukt’ dat een half miljoen ton afval kon worden gestort in natuurplas Over de Maas in Gelderland. Dit gebeurde tegen het uitdrukkelijke advies van de verantwoordelijke ambtenaren.

Dat meldt Zembla op basis van interne e-mails en documenten die het in bezit heeft en uit gesprekken die het onderzoeksprogramma heeft gevoerd met bronnen binnen en rond Rijkswaterstaat.

Tegen de regels

Volgens Zembla blijkt uit de documenten dat de vergunning verlenende ambtenaren door de top van Rijkswaterstaat meerdere keren ‘onder druk’ zijn gezet om het afval dat eerder was afgekeurd, tegen de regels in toch goed te keuren. Het afval waarom het gaat heet granuliet.

25 jaar later weer hoog water

03:14
Door aanhoudende regenval in Frankrijk, België en Limburg dreigt de Maas buiten z'n oevers te treden. Het is deze week 25 jaar geleden dat 250.000 Nederlanders vanwege hoog water hun huizen moesten verlaten.

Granuliet komt vrij bij het bewerken van graniet en zandsteen. Ambtenaren van Rijkswaterstaat Zuid-Nederland zouden hun zorgen hebben geuit over de effecten op het milieu van het storten van granuliet. Er zouden toxische stoffen kunnen ontstaan.

Verontreinigende stoffen

Ook voormalig milieuofficier van justitie Gustaaf Biezeveld uitte zijn zorgen tegenover Zembla: "Die plas staat in open verbinding met de Maas. En als er verontreinigende stoffen in zitten gaat het zich door het hele watersysteem verspreiden."

In een reactie stelt Rijkswaterstaat dat granuliet onder voorwaarden goed en veilig te gebruiken is. "Mits aan alle eisen uit het Besluit bodemkwaliteit en de Waterwet is voldaan. In het geval van het project Over de Maas is dat het geval." Rijkswaterstaat erkent wel dat het proces van het toestaan van het storten van het granuliet "terugkijkend, wellicht beter had gekund".

Nederlanders
Lees ook:
Nederlanders denken dat we over 100 jaar onder water staan: hoe reëel is dat?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore