'Risico moeder en kind'

Verloskundigen: gevaarlijke situaties door capaciteitsproblemen

06 februari 2020 03:21 Aangepast: 06 februari 2020 10:49
Archieffoto. Beeld © ANP (archieffoto)

Door personeelstekorten en het opheffen van geboorteplekken voor baby's en zwangere vrouwen in ziekenhuizen, kunnen gevaarlijke situaties ontstaan voor moeder en kind. Daarvoor waarschuwt de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV).

"Onze verloskundigen moeten steeds verder uitwijken met hun zwangere cliënten én vragen om een plek bij andere ziekenhuizen", zegt KNOV-directeur Charlotte de Schepper in De Telegraaf. "We hebben bijvoorbeeld meldingen dat een verloskundige van Houten naar Gorinchem moest of van Leeuwarden naar Amsterdam."

Onderraportage

Volgens de KNOV is het te danken aan inspanningen van verloskundigen, verpleging en gynaecologen dat er bij de inspectie nog geen gevallen van een ernstig medisch incident of sterfgeval zijn gemeld. De Schepper zegt dat dat zomaar een keer kan veranderen. "Er is sprake van onderrapportage bij situaties die mis hadden kúnnen gaan", zegt de directeur. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

500 meldingen gedwongen adoptie bij 'meldpunt van pijn en verdriet'

Volgens minister Bruins (Medische Zorg) zijn er bij de inspectie geen meldingen gedaan van calamiteiten door capaciteitsproblemen. Dat wil volgens De Schepper dus niet zeggen dat er geen problemen zijn. Volgens haar kruipen moeder en kind vaak door het oog van de naald, maar wordt er uit solidariteit geen melding gedaan. "Men wil elkaar niet afvallen."

In sommige regio's gaat het volgens De Schepper om tientallen gevallen waarbij bijna-incidenten plaatsvinden. 

Een zware bevalling: een baby van zes kilo

Een IJslandse moeder beviel begin dit jaar van een baby van zes kilo. En als je bedenkt dat een gemiddelde baby tussen de 2,5 en 4,5 kilo weegt dan is dat niet mals.

In Nederland hebben zwangere vrouwen zelf de keuze over waar ze willen bevallen. Die keuze komt door de capaciteitsproblemen in het geding, zegt De Schepper. "In een aantal regio’s doet zich inmiddels de situatie voor dat barende vrouwen tegen hun wil in thuis moeten bevallen en niet voor hun gewenste poliklinische bevalling in een ziekenhuis terecht kunnen."

Medische indicatie

De veiligheid van vrouwen met een medische indicatie is een punt van zorg, zegt de KNOV. Die vrouwen lopen een steeds groter risico om buiten het ziekenhuis te moeten bevallen. "Daarover zijn verschillende signalen ontvangen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sabrina beviel van een zoon op 02-02-2020: 'Een extra mooi cadeautje'

In de Tweede Kamer is de boodschap van de KNOV aangekomen. Zo noemt SP-Kamerlid Van Gerven de problemen in de geboortezorg een ’tikkende tijdbom’. "Nu worden door extra inspanning calamiteiten voorkomen, maar vroeg of laat gaat het goed mis."

Minister Bruins zegt de zorgen van de KNOV serieus te nemen. "Als er problemen zijn wil ik ook weten wat hiervan de oorzaak is en welke aanvullende maatregelen nodig zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bang om te baren: 'Elke bevalling zou in een ravage eindigen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore