Ga naar de inhoud
Naamswijziging

Moorkop wordt roomkop: bakker verandert naam na verwijt van racisme

Beeld © Wikipedia

Bakker Jurgen Verwoerd is overstag gegaan na negatieve opmerkingen van klanten: hij veranderde de naam 'moorkop' in 'roomkop'. Een kleine moeite, zegt hij. "Waarom zou je een naam zo houden als mensen er negatieve associaties bij hebben?" Hij hoopt dat meer bakkers volgen.

Verwoerd heeft een veganistische bakkerij in het Zuid-Hollandse Monster: My Cakes. Wat zijn producten anders maakt, houdt hij liever geheim. Maar hij is wel open over de naamswijziging die hij heeft doorgevoerd voor één van de delicatessen die hij sinds kort heeft: de moorkop, dat gebakje gevuld met slagroom en omhuld door chocolade. 

Link met slavernij 

"Ik kreeg van verschillende klanten negatieve reacties over mijn moorkoppen", zegt Jurgen. "Niet vanwege de smaak, maar de mailtjes gingen over de naam."

Deze klanten verbonden de naam met slavernij, zegt de bakker.  "Ze verwezen naar racisme. En ik wil nergens aan meewerken waar mensen een vervelende associatie bij hebben. Dus heb ik er iets aan gedaan. Negerzoenen heten daarom bij ons ook kisses."

Volgens Verwoerd is het een kleine moeite. Maar er zijn mensen die er problemen mee hebben, weet hij. "Op sociale media zie ik ook veel negatieve reacties. Ach, ik lach daar maar om. Wat moet je anders?"

Voorbeeld voor anderen?

Ondanks de naam is er verder niets veranderd aan de producten, verzekert de bakker. "De roomkoppen smaken precies hetzelfde." Of andere bakkers zijn voorbeeld moeten volgen? "Een bakker die aan zijn toekomst denkt wel, ja."

Onbegrip
Lees ook:
Onbegrip over schrappen 'kolonisten' bij bordspel Catan

Etymologie

De Moren waren een volk uit de oudheid dat een gebied bewoonde wat zich uitstrekte van Portugal en Spanje tot grote delen van Noord-Afrika. Het woord 'moor' is in het taalgebruik blijven hangen, en wordt gebruikt om mensen van kleur met vaak een moslimachtergrond aan te duiden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore