Overleg opgeschort

Farmers Defence Force weigert voorlopig excuses na dreigbericht

05 februari 2020 19:42 Aangepast: 05 februari 2020 20:04
Mark van den Oever (Farmers Defence Force) Beeld © ANP

Farmers Defence Force (FDF) zal geen excuses maken voor de omstreden verklaring waarin ze andere organisaties beschuldigt van verraad. Premier Rutte en landbouwminister Schouten hebben vanwege de dreigende tekst het overleg opgeschort over de stikstofcrisis met het Landbouw Collectief, waar FDF onderdeel van is.

"Ik zie niet in waarom wij excuses moeten maken", zegt woordvoerder en bestuurslid van FDF Sieta van Keimpema tegen RTL Nieuws. "En dat gaan we ook niet doen. Wij hebben een waarschuwend bericht uitgedaan, en daar staan wij nog steeds achter."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet schort overleg met boeren op na dreigbericht Farmers Defence Force

Afgevaardigden van het Landbouw Collectief, onder wie melkveehouder Jeroen van Maanen van FDF, zouden vandaag met premier Mark Rutte en Carola Schouten over de stikstofproblematiek praten. Maar dat overleg liep na drie kwartier al af, vanwege een bericht van Farmers Defence Force

Verraden

In een brief en op haar site haalt de groep uit naar 'vleesbazen, zuivelbobo's, bankiers en zelfs gevestigde orde belangenbehartiging' die buiten het collectief om met Schouten spreken. Zij zouden volgens FDF de sector 'als een Judas verraden'.

Ook spreekt FDF dreigend over andere gesprekspartners van de minister van Landbouw. Schouten en Rutte namen naar eigen zeggen aanstoot aan zowel de toon als de inhoud. 

Strategische keuze 

FDF-voorzitter Mark van den Oever zei  tegenover De Telegraaf dat de actiegroep het bericht bewust buiten het Landbouw Collectief om heeft verstuurd. "Dat is een strategische keuze geweest" zegt hij. "Wij willen uitstel van het stikstofoverleg en dat is nu gelukt." Ook van de toon heeft hij geen spijt: "Wij gebruiken soms harde woorden. Als Schouten en Rutte daar niet tegen kunnen, zijn het tere zieltjes."

Vanavond zal FDF in gesprek gaan met het Landbouw Collectief om de hele gang van zaken te bespreken. De voorzitter van dat collectief heeft al afstand genomen van de brief van FDF. "Wij gaan in gesprek met dat lid om te zien hoe we dit kunnen corrigeren", zei hij. 

Alle boeren miljonair? Nee, er is veel armoede

Roland Koopman dook toen de protesten begonnen in de portemonnee van de Nederlandse boer. Die heeft het lang niet altijd slecht, maar gaat wel gebukt onder onzekerheid.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore